Miskolci Grafikai Triennále 2020

2020. május 9. — augusztus 22.

 

A jelentkezési határidőt a zsűri időpontjának módosulása miatt egy héttel meghosszabbítjuk, tehát 2020 február 2. 24.00 óráig várjuk a jelentkezéseket!

MISKOLCI GRAFIKAI TRIENNÁLE 2020
HERMAN OTTÓ MÚZEUM – MISKOLCI GALÉRIA
2020 május 9 – augusztus 22.

VISSZA A JÖVŐBE

Miskolc városa 2020-ban huszonnyolcadik alkalommal ad helyet a magyar művészi grafika legfontosabb hazai eseményének, az 1961-ben biennálé formában, majd 2008-től kezdődően háromévente megrendezett Miskolci Grafikai Triennálénak. A Miskolci Galéria a triennálé aktuális kiírásával azt a szándékát szeretné megerősíteni, hogy – a közel hatvan évvel ezelőtti indulással összhangban – olyan fóruma legyen a magyar grafikának, ami több mint az aktuális trendek bemutatása vagy egy merev hagyomány megerősítése.
Célunk, ami a grafika iránt érzet tiszteletből és szeretetből fakad, hogy bemutassuk annak az esszenciáját, ami az utóbbi pár évben létrejött a magyar grafikában. Keressük a műfaj aktuálisan legizgalmasabb, szakmailag leghitelesebb, minőségében kiemelkedő megnyilvánulásait – generációra, a kifejezés választott formájára vagy technikájára való tekintet nélkül. 
Távlati terveink között szerepel, hogy a magyar grafikát a tárlat bezárása után Miskolcon kívül is képviseljük. Ennek a folyamatnak fontos lépcsője a Krakkói Grafikai Triennálé, a Székelyföldi Grafikai Biennálé és a Miskolci Grafikai Triennálé között idén nyáron deklarált szoros szakmai együttműködés. 
Bízva abban, hogy a grafika iránt elkötelezett alkotóként megtisztel minket a bizalmával, várjuk minden kedves kollégánk jelentkezését.
Viszontlátásra Miskolcon 2020 májusában!

Digitális formában kérjük be a munkákat, melyeket az első válogató zsűri eredményének értelmében gyűjtünk majd be a szokásos helyszíneken, Miskolcon és Budapesten.

A szabadbeadásos kiállításra az alábbi technikákkal készült művek beadását javasoljuk, ezek azonban nem jelentenek külön kategóriát:

– Klasszikus grafikai technikák (Hagyományos sokszorosító grafikai eljárással – magasnyomás, mélynyomás, síknyomás – készült alkotások, valamint egyedi nyomatok)
– Elektrografika / Computergrafika (Elektromos átvitellel és/vagy számítógéppel készült nyomatok)
– Kísérleti grafika (A hagyományos sokszorosító eljárásokon túlmutató, technikájában és hordozójának megválasztásában is újszerű alkotások, melyek a grafika kifejezési tartományát és használatának művészi lehetőségeit tovább szélesítik)
  Egyedi rajz beadására nincs lehetőség!

A pályázóktól az alábbi feltételek betartását kérjük:

– A Triennáléra kizárólag három évnél nem régebbi műalkotások küldhetők be.
– A Triennálén egy művész összesen 3 művel szerepelhet maximum 5m² terjedelemben, ez a megbonthatatlan sorozatokra is vonatkozik.
– A művek szignatúrája – amennyiben az releváns – a szakmai szervezetek által elfogadott módon történhet.
– Az alkotás hátlapján – vagy a műfajtól függően bárhol, ahol a mű engedi – az azonosíthatóság miatt mindenképpen fel kell tüntetni legalább az alkotó nevét, továbbá a mű címét, keletkezési évét, méretét, technikáját.
– Kérjük, már a digitális jelentkezésnél is vegyék figyelembe, hogy a zsűri pozitív döntése esetén a 180x200 cm-nél nagyobb terjedelmű munkákat a szállítási nehézségek miatt kizárólag a Miskolci Galériában tudjuk majd átvenni, valamint hogy az egyedi méretű installációk, vagy különösen sérülékeny művek szállítását és installálását magának az alkotónak kell megoldania.
– Az alkotások védelme érdekében – amennyiben azok jellege megkívánja – kérjük, hogy a szabvány méreteknek (40x60 cm, 50x70 cm, 60x80 cm, 70x100 cm) megfelelő paszpartuban adják le.

A jelentkezés menete:

A digitális képeket a www.miskolcigaleria.eu címen található on-line jelentkezési felületen lehet feltölteni minimum 8 megapixel méretben, JPG formátumban (javasolt a 8-as tömörítés), fájlonként max. 5 MB méretben, jól azonosítható elnevezéssel.
Kérjük, hogy a paszpartuban, keretben lévő alkotásokat azzal együtt fotózzák le, ugyanúgy, ahogyan azokat kiállításra szánták.
A jelentkezés és a képek beérkezésének határideje: 2020. február 2. 24.00 óra
A február 7-én lezajló, digitális anyagból válogató zsűri után legkésőbb két munkanapon belül, azaz február 11-ig mindenkit azon az e-mail címen értesítünk az eredményről, amelyet a jelentkezéskor megadott. A kiválasztott művek listája a www.miskolcigaleria.eu honlapon is elérhető lesz február 10-tól.

A zsűri által kiválasztott munkák begyűjtése
Budapesten a Műcsarnokban 2020. február 24-én, hétfőn 10-16 óráig és február 25-án kedden, 9-15 óráig,
Miskolcon a Miskolci Galéria Rákóczi-házában (Miskolc, Rákóczi u. 2.) 2020. február 25. és 29. között naponta 9-16 óráig zajlik.

A postán keresztül beküldött alkotások esetleges sérüléséért nem vállalunk felelősséget, és a kiállítás zárása utáni visszapostázásukra nincs mód!

A második válogató- és egyben díjzsűri március 9-én dönt a kiállításra és a katalógusba kerülő munkákról.  Ennek eredményéről legkésőbb szintén két munkanapon belül mindenkit azon az e-mail címen értesítünk az eredményről, amelyet a jelentkezéskor megadott. A kiállításra kerülő művek listája a honlapon is elérhető lesz március 10-től.
Az itt kimaradt műveket Budapestre csak a kiállítás zárása után, az azon szereplő munkákkal együtt szállítjuk vissza, átvételük azonban Miskolcon nyitvatartási időben (keddtől szombatig 9-17 óráig) már másnaptól lehetséges.

A kiállítás zárása utáni budapesti visszaadás időpontja várhatóan szeptember első két hetében lesz, a pontos időpontról az érintetteket a zsűri kiértesítő levélben tájékoztatjuk.

A Triennále ünnepélyes megnyitására 2020. május 9-én, szombaton kerül sor.

A megnyitón ebben az évben is átadásra kerül Miskolc Város Nagydíja, valamint az önkormányzatok, a szakmai szervezetek, vállalatok, intézmények, társaságok díjfelajánlásai.

A díjak odaítéléséről a szakmai díjzsűri dönt.

A 2020-as Miskolci Grafikai Triennále rendező intézménye nevében:

Kónya Ábel
intézményvezető
Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria

Miskolc, 2019. szeptember

 

További információ Madarász Györgyitől kérhető az alábbi elérhetőségeken:

Tel: 70-943-2919
e-mail: grafikaitriennale@miskolcigaleria.eu

www.miskolcigaleria.eu
3530 Miskolc, Rákóczi u. 2.
T: 46/ 500-681


FONTOSABB DÁTUMOK

2020. február 2. 24.00 óra a jelentkezés és a képek beérkezésének határideje:

2020. február 7. első, digitális válogató zsűri

2020. február 24-én, hétfőn 10-16 óráig és február 25-án kedden, 9-15 óráig begyűjtés Budapesten a Műcsarnokban 

2020. február 25. és 29. között naponta 9-16 óráig begyűjtés Miskolcon a Miskolci Galéria Rákóczi-házában

2020. március 9. második válogató- és díjzsűri

2020. május 9. a Triennálé ünnepélyes megnyitása 

2020. augusztus 22. a kiállítás zárása

2020. augusztus 25-től visszaadás Miskolcon 

szeptember első két hetében visszaadás Budapesten 

 

Az űrlap kitöltése során kérjük, hogy a hordozót és a technikát (egyedi vagy vegyes technika esetén azt pontosan részletezve) mindenképpen tüntessék fel, továbbá kérjük a feltöltött fájlok egyértelmű megnevezését is!