MAG – Miskolci Alternatív Generáció

A Miskolci Alternatív Generáció csapata egy miskolci fiatalokból álló baráti kör, céljuk egy olyan folyamat elindítása és fenntartása, amely alternatív lehetőségekkel gazdagítja a miskolciak életét. Tenni szeretnének egy kellemesebb, élhetőbb, élvezhetőbb és fenntarthatóbb városért.
Közösséget építenek és lehetőségeket kínálnak a már jól bevált receptek mellé a miskolci kulturális élet, a szórakozás, a térhasználat és a városfejlesztés terén. A MAG globálisan gondolkozik és lokálisan cselekszik – művészeti, tudományos, közösségi, ökológiai és urbanisztikai területeket integrál, tehetséget kutat, és jövőt formál. Megpróbálja összekötni a miskolcit a miskolcival.

A Miskolci Alternatív Generáció csapata a kulturális élet felpezsdítése érdekében több különböző esemény mellett, a 2018-as évben egy kiállítás sorozatot indít “MAG Kirakat” néven. Ennek célja a helyi – miskolci gyökerű, vagy munkásságát Miskolcon építő – kortárs művészek bemutatása, támogatása, kapcsolati hálójának bővítése és a közönség kulturális érdeklődési palettájának szélesítése, tekintettel minden generációra.

A sorozat keretein belül negyedévente egy kiállítás kerül megrendezésre, melyek helyszíne, alaptémája, és kiállító művésze a MAG által hirdetett sokszínűséget kívánja követni, tehát folyamatosan változik.

Szakos Dániel tervezőgrafikus, tipográfus

A fiatal művész grafikai tanulmányait Miskolcon az ArtDeco művészeti iskolában kezdte, első diplomáját pedig a Budapesti Metropolitan Egyetem (akkori BKF) elektronikus ábrázolás szakán szerezte. Ezen időszak alatt alakult ki a tipográfia iránti szerelme, ezzel együtt saját kifejezési módja. Diplomamunkájában már saját tervezésű betűkből álló logotípiát tervezett, ezzel alapozva meg útját a METU Tervezőgrafika Mesterszak Betűtervező-tipográfus szakirányára. A mesterszakon eltöltött két év különösen termékeny időszak volt számára.
A Magyar Nemzeti Galéria számára készített Francia kártya csomagolás terve bemutatkozott a Metropolitan Egyetem saját szervezésű kiállításán a BrandPack-en. Első saját tervezésű betűterve az Országos Művészeti Diákköri Konferencia (OMDK) tervezőgrafika területén I. díjat kapott, majd a Magyar Formatervezési Díj pályázaton elnyerte a  kiállítás jogát (2017). A mestermunka során a betűtervét egy újabb szintre emelte.
A Serpenta nevet viselő betűcsalád 6 új metszettel gazdagodott, ezt felhasználva pedig a Hungaroring versenypálya átfogó arculatát készítette el. A teljes projekt látható volt a 2017-es Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok (MATT) kiállításán, az Aranyrajzszögön.
Ezek után az a megtiszteltetés érte, hogy az idei felvételi időszakban az Egyetem Tervezőgrafika szakának Nagyköveteként van jelen.A tanulmányai mellett lehetősége volt azon víziója mentén dolgozni, hogy a tudásával Miskolcon teremthessen értéket; az utóbbi években számos miskolci cég-, rendezvény- és fesztiválarculat került ki kezei közül, munkáival találkozhattunk rendezvények és fesztiválok megjelenésében is.
“Betűt formál, majd a betű formál.”
Dani vallja, hogy bár az ember nem tulajdonít különösebb figyelmet a betűknek – hiszen elsődleges céljuk csak az információ átadás – mégis óriási szerepük van. Formálják egy adott brand-hez kötődő gondolatainkat, hozzáállásunkat, segítik az üzenet érthetőségét, valamint amellett, hogy alapvető alkotóelemei szinte minden kommunikációs médiumnak, egy adott kor vizuális gondolatait is tömörítik.