A KÉP MÖGÖTT – A Miskolci Galéria képzőművészeti sorozata

“A kép mögött” című sorozat keretén belül térben és időben tágan értelmezett képzőművészeti tematikájú előadásokba, beszélgetésekbe és egyéb eseményekbe (könyvbemutatók, filmvetítések) kapcsolódhatnak be az érdeklődők a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria szakembereinek, meghívott művészeknek és művészettörténészeknek a részvételével. Az előadásokra elsősorban vetítés formájában, esetenként eredeti műalkotások bemutatásával vagy társművészeti betétekkel kiegészítve kerül sor.

A sorozat célja, hogy a mindennapok természetes részéve tegyük a közös örökségünket képező és a jelen kreatív energiáit rendületlenül mozgató képzőművészetet. Az alkotás „mögött” zajló folyamatok megismerésének és a róluk folytatott diskurzusnak köszönhetően reményeink szerint közelebb kerülhetnek egymáshoz a nézők és a galériákban, múzeumokban kiállított művek.

A sorozat első állomásán „A magasabbrendű keresése” Kandinszkij, Malevics és John Coltrane – absztrakt művészet és free jazz címmel tart zenehallgatással és vetítéssel egybekötött előadást
Kónya Ábel képzőművész és kurátor, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője

Időpont: 2022. december 8, csütörtök 17 óra

Helyszín: Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.)

illusztráció: Kazimir Malevics (1879-1935) „Fekete négyzet” című képe (olaj, vászon; 1913 / 1932 körül) a szentpétervári Új-Ermitázs Múzeum állandó kiállításán [fotó: Kónya Ábel]

Az esemény 500 forintos rendezvényjeggyel látogatható.
A rendezvényen történő részvétellel Ön hozzájárul a kép- és hangfelvételek készítéséhez, valamint azok közzétételéhez.

 

A Miskolci Galéria sorozatának következő eseménye:

A kép mögött Nº2 / Karácsony a képzőművészetben
december 15. 17:00 – Máger Ágnes képzőművész művészettörténeti előadása, közreműködik: a Hassler Énekegyüttes

 

Hazai Pálya Nº2

OROSZ CSABA

A modern és kortárs képzőművészethez kötődő Hazai Pálya című sorozatunkban miskolci képzőművészek tartanak prezentációt. 

December 1-jén 17 órától a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületben* (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.)
A sorozat második állomásán, a 2022-es Kondor Béla-díjas Orosz Csaba képzőművészeti és művészetpedagógiai tevékenységével ismerkedhetünk meg.

A „Hazai Pálya” sorozat keretén belül a miskolci képzőművészeti élethez szorosan kapcsolódó alkotóművészek munkáját, életművét ismerheti meg a közöség. A találkozásokon a meghívott alkotók – prezentáció és vetítés formájában, esetenként eredeti műalkotások bemutatásával kiegészítve – személyesen beszélnek magukról és művészeti törekvéseikről.
A sorozat célja, hogy minél szélesebb körben, beleértve a szoros szakmai közeget is, láthatóvá váljon a városhoz kötődő alkotók életpályája, aktuális tevékenysége – a legfiatalabb, pályakezdő generációtól, a középgeneráción át, a sok évtizedes életművel bíró, közismert és elismert művészekig.

A rendezvényen történő részvétellel Ön hozzájárul a kép- és hangfelvételek készítéséhez, valamint azok közzétételéhez.

Az esemény 500 forintos rendezvényjeggyel látogatható.

„1990 óta kiállító képzőművész vagyok, aki az alkotótevékenységét és a művészetpedagógiai munkáját azonos motivációval műveli. Nyíregyházán majd a MOME-n végeztem tanár szakon, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetemen doktoráltam. Kamaszkorom óta alapvetően inkább a folyamatos kreatív alkotás és önépítés különböző fázisaiban dolgozom. Kezdetben sokszorosító grafikával foglalkoztam, majd kísérleteztem fotográfiával, különböző emulziókkal. A klasszikus festészeti, rajzi és grafikai technikák mellett közel tíz éve installációkat is építek. Zenélek, tanítok, printeket és asszociatív fotográfiákat készítek. Legfőképpen a tárgyak egymáshoz és a környezetükhöz való szakrális és szimbolikus viszonyát vizsgálom, s e tartalomhoz keresem az adekvát formákat és technikákat.”
Orosz Csaba

Orosz Csaba képzőművész és művészetpedagógus a magyar képzőművészeti élet egyik legsokoldalúbb alakja, akinek az alkotói, pedagógusi és művészetközvetítői munkássága egyaránt magas színvonalú és elismerésre méltó. Művészetpedagógiai tevékenységének kiemelkedő elismerése a 2019-ben neki ítélt, a Ludwig Múzeum és az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága által a kortárs művészet közvetítésének, tanításának elismerésére alapított, ARTtransfer Díj. 2022-ben Miskolc Megyei Jogú Városa neki ítélte a Kondor Béla képzőművészeti díjat. 
link: BOON – „Az egész életünk ilyen rádöbbenések sorozata” (Bujdos Attila riportja a művésszel)

Performanszaival és közösségi projektjeivel a kétezres évek eleje óta számtalan alkalommal találkozhatott a miskolci művészetkedvelő közönség. Rendszeres kiállítója a Miskolci Téli Tárlatoknak, valamint a Miskolci Grafikai Triennálénak. A Miskolci Galéria életéhez azonban nem csak kiállítóként kapcsolódott: diákjaival közösen éveken keresztül volt részese a helyi Múzeumok Éjszakájának, emellett folyamatosan jelen volt az aktív alkotómunkában a város emblematikus helyszínén, a Csabai kapunál található Alkotóházban. Már főiskolai tanulmányai során, az 1990-es években gyakori látogatója volt a grafikai műhelynek, majd több alkalommal részt vett a 2002-ben újra életre hívott Miskolci Művésztelep munkájában. 2011 óta szakmai társvezetője a Miskolci Galéria Alkotóházában a nyári Képzőművészeti Szabadiskolának, emellett rendszeresen tart ugyanott középiskolás, főiskolás, egyetemi tanítványainak sokszorosító grafikai műhelygyakorlatot. Ezzel a tevékenységével aktívan hozzájárul az 1921-ben elindult Miskolci Művésztelep hagyományának életben tartásához.

2003-ban elindította a VINYL (Vizuális Nevelés Labor) projektet. Ennek keretében több mint félszáz múzeumpedagógiai és múzeum kommunikációs programban, szakmai fórumon illetve konferencián vett részt illetve valósított meg közösségi performanszokat és akciókat országszerte elismert, rangos kiállítóhelyeken és oktatási intézményekben, többek között a következő helyszíneken: Trafó, Ludwig Múzeum, Műcsarnok, Modem, Miskolci Galéria, valamint Pécsi Egyetem, Miskolci Egyetem, ELTE, MKE, SZFE, Eszterházy Károly Egyetem. Emellett 2014-től kezdődően a Hajdúnánási Ifjúsági Alkotótábor szakmai vezetője. Alkotóként közel ötven csoportos kiállításon mutatkozott be hazai és külföldi galériákban. Munkái több közgyűjteményben is megtalálhatóak a Magyar Grafikáért Alapítvány és a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria Kortárs Gyűjteménye mellett Romániában, Lengyelországban és Hollandiában is.

A képzőművészettel és a művészet átadással kapcsolatos tudományos, publikációs valamint közéleti tevékenysége is jelentős. 1994-től tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének,  1996-tól a Magyar Grafikusművészek Szövetségének, 2020-tól a Magyar Rektori Konferencia delegáltjaként tagja az Oktatási Hivatal kutatótanár minősítő bizottságának. Írásai és tanulmányai jelentek meg az Új Művészet folyóiratban, az Új Pedagógiai Szemlében, valamint művészeti felsőoktatással kapcsolatos kutatásokban és programokban, illetve főiskolai jegyzetként, valamint elektronikus tankönyv formájában. 2018-2019 között részt vett a NAT „Művészetek, vizuális kultúra” munkacsoport munkájában. Létrehozója és szerkesztője a 2021-ben indult LÁTÓTÉR vizuális nevelés blog és digitális periodikának.

Orosz Csaba Miskolc és a régió képzőművészeti életének olyan meghatározó művész egyénisége, akinek alkotói és pedagógiai tevékenysége a teljes hazai művészeti szcénában lenyomatot hagy. 2008-ban az ELTE Neveléstudományi Doktori Iskolájában szerzett PhD, majd 2012-ben Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájában DLA fokozatot. Jelenleg egyetemi docens és oktatási rektorhelyettes a Magyar Képzőművészeti Egyetem Tanárképző Tanszékén, valamint egyetemi docens az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézetében.

további linkek:
http://oroszcsaba.blogspot.com
http://vinylprojekt.blogspot.com  
https://hataresetworkshop.webnode.hu

A honlapon bemutatott műtárgyak adatai:
eseménykép: Orosz Csaba: Do It Yourself (2022)
installáció (fúrógépek, művirágok); 30 × 150 cm
enteriőr a II. Téli Szabadkéz Művésztelep alkotásait bemutató kiállításból, 2022. november 11. – december 20., Szabadkéz Galéria, Szihalom, fotó: Orosz Csaba
link: https://www.facebook.com/szabadkez/posts/pfbid02J3jdUzofmbGZT5erzQTSYkvKoYjcEr9Sr2fHYHQpBPk3ZPhu4ATxng5ieenyUUFYl

Függő viszonyok I. (2022) akril, vászon; 70 × 100 cm
Függő viszonyok II. (2022) akril, vászon; 70 × 100 cm

A Miskolci Galéria Képzőművészeti Gyűjteményéből:
Chemeia (2002) hidegtű, inkjet-print, papír; 150 × 192 mm (Lsz: MGK_2002.104)
Kis hidegtű lapozó házi alkimistáknak (2004) hidegtű, inkjet-print, grafitkollázs, papír; 210 × 147 × 30 mm (Lsz: MGK_2004.38)
99 kis tanulmány („Egy a százhoz…”) (2001) litográfia, papír; 410 × 270 mm (Lsz: MGK_2001.72)

Hazai Pálya Nº1

OROSZ-STEFÁN RENÁTA

A modern és kortárs képzőművészethez kötődő Hazai Pálya címet viselő sorozatot nyitó kerekasztal beszélgetés után indulnak a művészek prezentációi november 24-én 17 órától a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületben* (3529 Miskolc, Görgey Artúr u. 28.)

Ez alkalommal Orosz-Stefán Renáta képzőművészeti és művészetpedagógiai tevékenységével ismerkedhetünk meg.

A „Hazai Pálya” sorozat keretén belül a miskolci képzőművészeti élethez szorosan kapcsolódó alkotóművészek munkáját, életművét ismerheti meg a közönség. A találkozásokon a meghívott alkotók – prezentáció és vetítés formájában, esetenként eredeti műalkotások bemutatásával kiegészítve – személyesen beszélnek magukról és művészeti törekvéseikről.
A sorozat célja, hogy minél szélesebb körben, beleértve a szoros szakmai közeget is, láthatóvá váljon a városhoz kötődő alkotók életpályája, aktuális tevékenysége – a legfiatalabb, pályakezdő generációtól, a középgeneráción át, a sok évtizedes életművel bíró, közismert és elismert művészekig.

A rendezvényen történő részvétellel Ön hozzájárul a kép- és hangfelvételek készítéséhez, valamint azok közzétételéhez.

Az esemény 500 forintos rendezvényjeggyel látogatható.

 

Orosz-Stefán Renáta munkáját két dolog határozza meg: a művészet művelése és közvetítése. E kettőség a végzettségben is megjelenik: a Nyíregyházi Egyetemen végzett festő szakon és ugyanott művészetpedagógusként. E két tevékenységet azóta is párhuzamosan végzi. Hazai és nemzetközi művésztelepeken, rezidens programokon vesz részt és rendszeresen állít ki megyei vagy országos tárlatokon. 2016-ban a „FreshArt8” pályázaton Debrecen Város Önkormányzatának díját kapta meg. Tanárként a jövő kiállítás-látogató nemzedék szemléletét formálja nap mint nap.
A munkáiban szenzuális és a metafizikus látásmódot ötvözi. A korábbi nonfiguratív képek után a szimbolikus figuralitás felé fordult, felelevenítve a 20. század első felének festészetében és a fotográfiában is megjelenő cirkuszi és hétköznapi közeg képi nyelvezetét. Ezekben a művekben vegyes technikával dolgozik, a munkáiban az utóbbi időben megjelent az objekt és a varrás is.
Művészi hitvallása, hogy a tegyük a művészet eszközeivel mindig azt és úgy, hogy a legjobbat és a legtöbbet akarjuk művészként, tanárként és anyaként egyensúlyt teremtve a különböző szerepek között.

Alkotótáborok gyermekeknek
A Miskolci Galéria Alkotóházában eddig három alkalommal valósult meg Orosz-Stefán Renáta vezetésével nyári alkotótábor, ahol az érdeklődő gyerekek számos alkotói technikát próbálhattak ki. Játékos módszerekkel, mese- és történetépítés közben fedezhették fel a képzőművészet különböző szegmenseit, így festhettek, építhettek, előadhattak, nyomtathattak – szabadon, saját érdeklődésük és kedvük szerint. Az alkotómunkát minden alkalommal két tanárjelölt hallgató segítette, akik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen és a Magyar Képzőművészeti Egyetemen tanulnak vagy azóta már végeztek.
Az első tábor 2020-ban indult Időutazás címmel, ahol a gyerekek visszarepülhettek régi korokba vagy ellátogathattak távoli galaxisokba. 2021-ben Tengeri kaland címmel vízalatti világokat építettünk együtt. 2022-ben pedig Dzsungelből dzsungelbe tehettünk kalandozást felfedezve bennszülött törzseket, különös rituálékat és misztikus lényeket. A tervek szerint a 2023-as tábor is izgalmas meglepetéseket tartogat: a titokzatos „M-M-M” címet fogja majd viselni.

Külső linkek, hivatkozások:
https://www.boon.hu/helyi-kultura/2022/11/nekem-ez-a-szabadsaghoz-kapcsolodott
https://www.boon.hu/helyi-kultura/2022/10/egyensuly-elsore
https://www.boon.hu/helyi-kultura/2020/07/idoutazasra-keszulnek-az-erzsebet-taborban
https://missionart.hu/kiallitas/orosz-stefan-renata-egyensuly-cimu-kiallitasa-miskolcon/
https://www.dehir.hu/kultura/freshart-atadtak-a-dijakat-kiallitottak-a-legjobb-alkotasokat/2016/01/22/

Múzeumi melegedő 

Hazai Pálya – A Miskolci Galéria képzőművészeti sorozata

Program helyszíne: Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület

Program időpontja: 2022. november 17. 17 óra

A modern és kortárs képzőművészethez kötődő Hazai Pálya címet viselő új sorozatunkat egy kerekasztal beszélgetéssel indítjuk november 17-én 17 órától a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületben.

Ez alkalommal Varga Éva szobrászművész, Kishonthy Zsolt művészettörténész, Szeszák Ádám képzőművész, Lenkey-Tóth Péter festőművész, valamint Kónya Ábel tagintézményvezető részvételével.

illusztráció: Borsos Lőrinc (Borsos János – Lőrinc Lilla): Irreális talaj 2013
objekt, gravírozott bükk, méhviasszal, 106×40×30 cm
A Miskolci Galéria Képzőművészeti Gyűjteményéből (Lsz: HOM-MG 2017. 4.)