MOKULITÓ KURZUS A MISKOLCI GALÉRIA ALKOTÓHÁZÁBAN  2019. FEBRUÁR

A HOM-Miskolci Galéria Alkotóháza grafikai hagyományainak felfrissítésére a Rzseszówi Egyetem Művészeti Karának oktatóival egy rendhagyó workshopra vállalkoztunk. A Grafika Tanszék Síknyomtatás Szakirányáról kértünk fel két oktatót, dr Magdalena Uchman dékánhelyettest és dr Kamila Bednarska grafikusművészt hogy tartsanak egy 3 napos gyakorlati workshopot a grafikai műhelyben 2019. február 21-22-23-án (csütörtöktől szombatig). A lengyel grafikához szoros szálakkal kötődő miskolci grafikai műhelyben tapasztalatunk szerint nagy igény van olyan új technikák gyakorlására, mely a hagyományos sokszorosító eljárásokat korszerűvé teszik. A kísérletező kedvű lengyel grafika olyan technikai, eljárásbéli újdonságokat mutathat meg, ami a hazai grafikusok számára talán kevésbé ismert. A klasszikus sokszorosító grafikai technikák fénykora a digitális technikák térhódításával párhuzamosan leáldozóban van. Ez a hanyatlás azonban megállítható, ha új szemlélettel és technikai fogásokkal nyúlnak a művészek a hagyományos alapokhoz. A különös mokulitó készítésén túl a síknyomás határait feszegető egyéb speciális eljárások is terítékre kerülnek. A meghívottak névsorát úgy állítottuk össze, hogy elsősorban a grafikusképzés hazai műhelyeiben tevékenykedő aktív művészek kapjanak helyet. Ezt azért is tartjuk fontosnak, hiszen a művészképzés ma már nem csak a technikai tudás átadását, hanem az friss szemlélet, új megközelítések, a széles látókör és a bátor kísérletezés igényét és magabiztosságát is kell jelentse.
A műhely befogadóképessége miatt sajnos csak limitált létszámmal tudunk dolgozni, ami 8 fő jelentkezését tette lehetővé. A résztvevő grafikusok: Horváth Kinga Nyíregyházi egyetem oktatója, Jónás Péter, Kaposvári egyetem oktatója, Kótai Tamás, Ráskai Szabolcs és Orosz Csaba egri Eszterházy Egyetem oktatói, Barta János a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója, Varga János a debreceni Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete tagja, Kónya Ábel grafikus, a Miskolci Galéria vezetője, lengyel tolmácsként is dolgozott.
A litográf kurzus során a Rzeszówi Egyetem Képzőművészeti Karának tanárai bemutatták a művészeti kar grafika tanszékét. Az előadás során megismertették a résztvevőkkel a tanszék történetét, nevesebb oktatóit illetve a műhelyekben folyó munkát. A grafika tanszék felépítése a klasszikus és modern grafikai technikák mentén alakult ki: magasnyomás, mélynyomás, síknyomás és digitális nyomtatás. A kurzus témájához igazodva mélyrehatóan elemezték a síknyomó tanszéken használt technikákat és a litográfiához kötődő új eljárásokat is. A kurzuson kipróbált technikákat egy pop-up kiállítás keretében kész nyomatokkal támasztották alá – közel 40 magas színvonalú grafikai lapot tekintettünk meg élőben. A figyelem elsősorban az ofszet nyomdatechnikában is alkalmazott nyomólemezek felhasználásával készülő lemezlitó, a rétegelt falemezek nyomtatásával készülő mokulitó és a zselatinos monotípiák lehetőségeinek a demonstrálására irányult. A nyomatokon már kipróbált műhely körülmények között készült lapokon látott hatásokat a résztvevők mindannyian kipróbálhatták a fent említett hordozókon – amikre különböző rendhagyó eszközökkel (alkoholos tinta, golyóstoll, tonerfesték illetve a hagyományos litótus és kréta használata) kerültek fel a rajzok, aminek a módosítása visszatörléssel, hígítók és lemezmosók használatával is történt. Kipróbáltuk a litográfiában már ismert maratási, tisztítási és egyéb hatások adaptálását az új felületekre, majd a meghívott magyar szakemberek által már ugyancsak jól ismert nyomtatási előkészületek módosítása a modern anyagokra is a kurzus tárgyát képezte. Végeredményben minden meghívott grafikus 4-5 különböző eljárást is kipróbált a teljes készítési folyamat tükrében, beleértve a jó minőségben elkészített nyomatokat is.

 

MOKULITÓ KURZUS A MISKOLCI GALÉRIA ALKOTÓHÁZÁBAN  2019. NOVEMBER

2019 tavaszán a HOM-Miskolci Galéria Alkotóházában egy sikeres és pozitív visszhangot kiváltó műhelymunkának voltunk a házigazdái. A miskolci grafikai hagyományok folytonossága céljából egy rendhagyó workshopra vállalkoztunk, ahol fiatal lengyel grafikusok mutatták be azokat a kísérleti technikákat, amiket sikeresen alkalmaznak nem csak a saját alkotói pályájukon, hanem a mindennapos oktatási gyakorlatban is. 2019. november 7-től 10-ig (csütörtöktől vasárnapig) egy újabb 4 napos gyakorlati workshopot rendeztünk a grafikai műhelyben. A szakmai munkát dr Kamila Bednarska grafikusművész, a Rzseszówi Egyetem Művészeti Karának oktatója irányította, egy másik lengyel grafikus Damian Idzik Idzikowski (a Władysław Strzemiński Művészeti Akadémia, Łódz – oktatója) szintén bekapcsolódott a munkába. a műhelymunkában való részvételre ezúttal a Budapesti Metropolitan Egyetem művésztanárait hívtuk meg. A résztvevő szakemberek: Július Gyula DLA, Rácmolnár Sándor DLA és Nagy Csaba grafikusművészek voltak. A litográf kurzus munkanyelve az angol volt. Az első napon sor került a résztvevők anyanyelvén egy részletesebb prezentációra, amit Kónya Ábel grafikus, a Miskolci Galéria vezetője, lengyel tolmácsként segített.  A lengyel grafikusok bemutatták a két város Rzeszów, Łódz) grafika tanszékein készült munkákat, különös tekintettel azok technikai megvalósítására. A kurzus témájához igazodva mélyrehatóan elemezték a síknyomó tanszéken használt technikákat és a litográfiához kötődő új eljárásokat is. A kurzuson kipróbált technikákat kész nyomatokkal támasztották alá – több tucat magas színvonalú grafikai lapot tekintettek meg élőben a kurzus résztvevői. Július Gyula a Budapesti Metropolitan Egyetem grafikai tanszékének munkáit vonultatta fel és bemutatta az ott folyó munkát, különös tekintettel a sokszorosító eljárásokra.

Mindkét alkalmat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tudtuk megvalósítani.

 

A 2019. november 7-8-9-én zajlott kurzus videódokumentációja

 

 

A 2019. február 21-22-23-án zajlott kurzus fotódokumentációja

 

 

 

 

 

 

 

Mindkét kurzust a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósítottuk meg