Nagyjaink – 40 éves a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület

2022. szeptember 17. — december 9.

A kiállítás 2022. december 9-ig módosított nyitva tartással előzetes bejelentkezés után látogatható keddtől péntekig 9 és 16 óra között.
Előzetes bejelentkezés – a látogatás tervezett időpontja előtt legalább egy nappal – a 70-417-2148 mobil számon.
Múzeumpedagógiai foglalkozásra bejelentkezés és időpont egyeztetés Sinka Tímea múzeumpedagógusnál a 70 943-29-15 számon.

Az épületben csak temperáló fűtés megy, kérjük ezt a látogatás tervezésekor vegyék figyelembe!

Múzeumpedagógiai foglalkozás 5-12 éveseknek
a „Nagyjaink”, 40 éves a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület c. kiállításhoz

Tudjátok, mi az a butykos, és hogy mire használták a fokost? Vajon mi díszítette a menyasszony fejét? Ha mindezekre kíváncsiak vagytok, akkor feltétlenül
látogassatok el hozzánk!
Két matyó baba, Panni és Matyi kalauzolnak el benneteket a népművészeti
alkotások csodálatos világába.
Megyénk népművészeinek az elmúlt 40 évben készült gyönyörű munkáin keresztül bepillanthattok a falusi emberek kézműves életébe, és megtudhatjátok, hogy mit készítettek fából, fémből, bőrből és gyöngyből.
Ha szeretnétek megismerni a keresztszemes hímzést, és így elkészíteni saját nevetek kezdőbetűit vagy szívesen bújnátok bele a mesteremberek bőrébe, itt a helyetek!
Rejtvény, nyomozás, puzzle kirakó és még sok-sok érdekesség vár rátok!
Cím: Herman Ottó Múzeum, Feledy- ház, 3525 Miskolc, Deák Ferenc tér 3.
Foglalkozások időpontja: 2022. október 1- december 9-ig keddi és szerdai napokon, egyeztetés szerint.

Bejelentkezés: Sinka Tímea múzeumpedagógus +36 70 943-29-15

Belépőjegy: óvodásoknak ingyenes, iskolásoknak 500 ft/fő
Múzeumpedagógiai foglalkozás díja: egységesen 500 ft/fő

 

 

„NAGYJAINK” – A 40 ESZTENDŐS FÜGEDI MÁRTA NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET  gyűjteményes tárgyalkotó kiállítása
 

Megnyitó: 2022. szeptember 17., szombat, délelőtt 11 óra

Köszöntő beszédet mond: Veres Pál Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere
 
A kiállítást megnyitja: Viszóczky Ilona etnográfus

Közreműködnek: Ács Zsuzsanna népzenész, Bajzáthné Rajna Andrea népművész, Csiszár István népzenész

A tárlat kurátora: Kákóczki András

Helyszín: Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)

Nyitvatartás: 2022. december 9-ig, keddtől péntekig, 9 és 17 óra között.

A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület immár  négy  évtizede folyamatosan szoros kapcsolatot ápolt a Herman Ottó Múzeummal. Az egyesületben a különböző kézműves tevékenységgel foglalkozó alkotók számára a múzeum néprajzi gyűjteménye mindig is forrásanyagot jelentett, s napjainkban is rendszeresen tesznek látogatást a múzeumban, hogy munkáikhoz inspirációt szerezzenek.
A jó kapcsolat eredménye, hogy a 40 éves évfordulóra közösen tudjuk megrendezni az alkotóink Jubileumi kiállítását.
A kiállítás anyagának  nagy része az említett évtizedek tárgyainak, alkotásainak gyűjteménye, de természetesen jelen vannak az új,  ill. legújabb szakmai produktumok is.
A kiállítás „ koncepciója”, hogy az elmúlt évtizedekben a népi iparművészet területén bemutassa, nyomon kövesse a stílusokat, irányzatokat, korszakokat.
Bízunk benne, hogy ezúttal is sikerül a népi kultúránk értékeinek megfelelően a figyelem központjába állítani a hagyományőrzésen alapuló népi tárgyalkotó munkánkat.

 

 

 A  FÜGEDI MÁRTA NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLET

1982 februárjában a népművészeti értékeit és hagyományait tisztelő, abban hívő, azért tenni akaró emberek létrehozták a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Népművészeti Egyesületet. Dr. Fügedi Márta néprajzkutató, az egyesület alapítója és első elnöke – fiatalon bekövetkezett halála után vettük fel a nevét- valamint Márton Jánosné az első titkár voltak akik nagy tudásukkal, szervezőképességükkel és szakmai szerénységükkel megalapozták az egyesület életét és egyengették az alkotók szakmai útját, szem előtt tartva a hagyományok megőrzését. A későbbi elnökök, köztük Kovács Istvánné népművelőként a tárgyalkotó népművészet értékeinek gondozását, a közösség és a tagok szakmai munkájának segítését, helyezte előtérbe, valamint kiállításokat, szakmai tapasztalatcseréket szervezett. Molnárné Forray Marianna következő elnökként nagyobb rálátással rendelkezett az alkotómunka területére, hiszen maga is népi kézművesként működött sokáig. A szakmai profizmus biztosítása mellett elsődleges célja volt, hogy otthont teremtsen közösségünknek. Több évbe került, de siker koronázta munkáját, az Egyesület a Nagy Lajos király utcában jutott hozzá egy romos Önkormányzati épülethez, amit vezetésével és szervező munkájával közösségünk felújított és szakmai működésre alkalmassá tett. Az „építkezés„ mellett természetesen olyan jelentős szakmai projekteket is megalapozott, mint a Borsodi Fonó, Mesterségek Ünnepe, felvidéki és lengyel kézműves kapcsolatok kiépítése és számtalan kiállítást és bemutatkozó programokat. 2014- től az elnöki munkát Gergye Zoltán végzi, első feladatának tekintette a  közösség lét megerősítését, harmonikussá tételét, a közös gondolkodás és cselekvés megvalósítását, valamint az alkotók szakmai fejődésének biztosítását. Valamint a pályázati források intenzívebb előteremtését, amely az Egyesület „ életben maradását” biztosítja évről évre.

Tagságunk százötven kilenc tagja közülük, 1 fő a Népművészet Mestere, 4 fő Népművészet Ifjú mestere, 36 fő Népi Iparművész címmel rendelkezik, 2 fő a Király Zsiga díj, 1 fő Csokonai Vitéz Mihály Alkotói díj , 4 fő Magyar Kézműves Remek – díjas, 1 fő, Gránátalma – díjas alkotó, 2 fő a Hagyományőrző cím birtokosa és egy fő a Magyar Bronz Érdemkereszt birtokosa.

Tevékenységünkért 2004-ben a Pro Arte Hungarica díjat érdemeltünk, 2007 –ben, munkánk elismeréseként elnyertük Miskolc Város Nívó díját, 2012-ben Megyei Príma Közönség díjat kaptunk, 2017 –es a Mesterségek Ünnepén az Év Műhelye címet kaptunk, 2022- ben Miskolc Város  az „ Év Civil Szervezete – díját vehettük át.
Tagja vagyunk két jelentős országos szakmai szervezetnek; a Népművészeti Egyesületek Szövetségének és az Alkotóházak Országos Szövetségének.

Egy, a Diósgyőri Vár szomszédságában lévő barokk épületet önerőből és pályázatokon nyert támogatásokból felújítottunk, így került kialakításra a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóház, mely a térség legjelentősebb kézműves központjává vált, segítve az alkotók munkáját, a kézműves hagyományok felelevenítését.

Alkotóházunk egy közel 20 ezer fős nagy lakótelep(ek) szomszédságában helyezkedik el, programjaink kialakításával figyelembe vesszük az ott élők, a környék oktatási intézményeinek, valamint a közelben levő Diósgyőri Várba ( jelenleg sajnos zárva, a működés hiányát minden tekintetben érezzük) látogató turisták igényeit. Mesterség bemutatóinkkal, kiállításainkkal, a népművészet társ ágaival színesített programokkal folyamatos kulturális látnivalót kínálunk.

Kézműves programjainkat, néprajzi, népművészettel kapcsolatos színvonalas rendezvényeinket elsősorban építő ismeretterjesztésként szánjuk a nagyközönségnek, vagyis értékes elfoglaltságot, szórakozást, kikapcsolódást biztosítunk.
Fontosnak tartjuk, hogy a birtokunkban lévő tudást átadjuk az említett nagyközönségnek – kiváltképpen az ifjúságnak – megismertessük hagyományainkat, bővítsük néprajzi, népművészeti ismereteiket, tanfolyamokat, szakköröket évente indítunk.

A hagyományosan visszatérő, több éve működtetett  programjainkat, rendezvényeinket  többnyire Alkotóházunkban rendezzük meg – amely közösségi térként is funkcionál. Ezek; a rendszeres szakköri foglalkozások, műhelyfoglalkozások, gyermek kézművestáborok, komplex felnőtt népművészeti alkotótábor, Húsvéti Sokadalom, Alkotóházak Hétvégéje, Családi Kézműves Hétvégék, Virágzó Népművészet Fesztivál, Szüreti rendezvény, Márton – napi rendezvény, Karácsonyi Forgatag. Valamint az országos szakmai szervezetink által felkért szakmai programokban való közreműködés.
A helyi, szakmai és kultúra közvetítő programjainkkal, eseményeinkkel megyei és regionális, országos és határon túli szinteken is jelen vagyunk. Esztendők óta országos népművészeti tárgyalkotó pályázatot hirdetünk, regionális válogatást szervezünk a zsűrizett, népi tárgyalkotásokból, kétévente határon túli szakmai szervezetekkel konferenciákon vitatjuk meg eredményeinket, közös jövőnket.
Egyik, fő feladatunknak tekintjük az ifjúság érdeklődésének felkeltését, iskolai keretek közötti oktatásukat, bevonva őket a hagyományok ápolásába, és megismertetni velük az alkotás örömét.

Az Egyesület elkötelezett híve a tárgyalkotó népművészet gyakorlásának, értékteremtő, használható alkotások létrehozásának, néprajzi értékeink megőrzésének, továbbadásának. Legfontosabb célja a régi hagyományok továbbvitele, egyben új tartalommal való megtöltése, ezáltal életre keltése, másrészt új hagyományok kialakítása a szűkebb – tágabb közösségnek.
Megújítandó feladat számunkra annak a társadalmi szükségletnek a kielégítése is, ami a város azon lakóinak igénye, akik érdeklődik a népművészet által táplált, a kézműves tárgyalkotás és a hozzátársuló programok; népművészeti kiállítás, ismeretterjesztő néprajzi előadás, népzenei klub, táncház, ünnep köreinkhez szervezett néprajzi ihletésű rendezvények.

Jó visszajelzés számunkra, hogy a rendezvényeink, fesztiváljaink látogatottsága növekedő tendenciát mutat, a lakosság részéről egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik a tárgyalkotó kismesterségek hobbi szintű vagy életpályaként is vállat mesterség elsajátítására is, korosztálytól függetlenül. A szabadidő hasznos eltöltése, a cselekvő közösségekhez való csatlakozás a kultúra és a hagyományok megőrzése egyre fontosabb a városrészben élők számára. Feladataink közül legnagyobb részét a népi kismesterségeken alapuló, kézműves foglalkozások megvalósítása teszi ki, amiket minden évben innovatív elemekkel bővítünk.