Raffai Kinga festő, grafikus, tanár, Kálon született, pedagógus szülők gyermekeként. Az egri tanárképző főiskolán végezte tanulmányait. Mesterei között megtaláljuk Seres Jánost és Blaskó Jánost is. A miskolci festőművész tanulmányúton járt az NSZK-ban és Mexikóban.

Tavaly Kondor Béla képzőművészeti díjat vehetett át a város napján a képzőművész. „Tanult és tanított. Megtalálta a módját, hogy batikjain a színek és a formák ne csupán szemet gyönyörködtető, díszítő elemekként szerveződjenek egy korhoz kötött ízlésvilág elvárásaihoz igazodva. E munkák életének elválaszthatatlan részei. A megélt mindennapok felvetett kérdéseire is választ keresők, melynek tanulságai, lelkünket békítő vagy éppen nyugtalanító hangulatai rólunk is szólnak. És a szeretetről. A művészet szeretetéről. Szeretetről, amely sugárzás, önismeretünk holdudvara, létünk lényege, amely elűzheti a félelmet” – írta róla Dobrik István művészettörténész.
Méltatói szerint alkotói líra, meleg színek jellemzik művészetét. 1980-tól folyamatosan kiállított nemcsak itthon, hanem külföldön is. Első tárlata Miskolcon volt. Technikái közé tartozik a selyemfestés, grafika, batik, olajfestés és a kerámia is. Témái között pedig a magyar történelem eseményei, alakjai, táj, virág, hitvilág szerepel. Emellett nagyon fontosnak tartotta a hagyományőrzést, munkáiban a „múlt a mában él” átlépi az idő, kor korlátait.

Utolsó kiállítása idén áprilisban volt a Miskolci Galériában. Megnyitójában Máger Ágnes festőművész a következőket mondta: “Raffai Kinga művészete titokzatos, értelmező, bölcs, játékos, tisztességes üzenetet hordozó, aminek kötelessége utat mutatni, az értelmet és az érzelmet megnyitni.”

Temetése június 20.-án 13 órakor lesz a Mindszenti temetőben.

A képek Raffai Kinga 2017. április 6-án, a Miskolci Galériában megnyílt kiállításán készültek. A kiállítást Máger Ágnes festőművész nyitotta meg.