Herman Ottó Múzeum, Történeti Tár

 és a Miskolci Galéria

meghívója

 

Kedves Látogatók, Tisztelt Vendégek!

Ezúton szeretnénk invitálni Önöket a Feledy-házba (Deák tér 3.), Urbán Béla László festőművész munkásságát bemutató kiállítás kísérő rendezvényeire.

Urbán Béla László (1938-2012) különleges, a vonalak sűrű, színes hálózatából kibontakozó figuratív művészete, a valóságot a szürrealitás felé közelítő stílusa olyan művészt rejt, aki saját szubjektumán átszűrve értelmezte a világot és azt a művészi kifejezésforma ezen egyedi formanyelvével ötvözte. Pályája, munkássága mégis ismeretlen, rejtett maradt. A korszak politikai-társadalmi rendszerét elutasító szemlélete miatt több alkalommal konfliktusba is került a kultúrpolitikát erőteljesen irányító, befolyásoló hatalmi apparátussal. Ennek következtében művészete és személye a szocialista eszmerendszer dogmatikus világában az 1960-as évektől a kultúrpolitikában megjelenő új gyakorlat, a támogat-tűr-tilt hármas kategóriarendszerében az utóbbi közé sorolódott. Ezzel élete, munkássága a társadalom peremére került, mindössze néhány – inkább élete vége felé szervezett – egyéni és csoportos kiállításon mutatkozhatott csak be. S bár a 20. század végén, a rendszerváltozás után rehabilitálták, ez nem történt meg a művésszel. E kiállítás és a hozzá kapcsolódó rendezvények célja, bemutatni a történelem viharai között önmagával és a társadalommal viaskodó, saját útját járó, s ezért szinte észrevétlen maradt művész, Urbán Béla László munkásságát meghatározó korszakot.

 

Ennek keretében egy előadás és beszélgetés-sorozatot indítunk útjára, amelyre sok szeretettel várjuk érdeklődő vendégeinket, jövőbeli beszélgető partnereinket.

 

  1. január 28. (kedd) 17.00 óra

Kis József (MNL, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár igazgatója):

’60-as évekbeli pártelit Miskolcon és a megyében

 

  1. február 19. (szerda) 17.00 óra

Kunt Gergely (Miskolci Egyetem):

Tűrt-tiltott-támogatott. Kultúrpolitika a Rákosi- és a Kádár-korszakban

 

  1. március 3. (kedd) 17.00 óra

Tűrt-tiltott-támogatott. Kötetlen beszélgetés az 1950-60-as évek kultúrájáról

 

Célunk, – segítségül hívva Önöket az előadások és beszélgetések során, – megismerni hogyan látták, hogyan élték meg ezeket az évtizedeket.

Terveink szerint e sorozat nem ér véget Urbán Béla László kiállításának lezárásával, hanem tovább folytatódik Farkas Gyula miskolci fotóművész munkásságát bemutató kiállítással (2020. március – június). Farkas Gyula az 1950-es évektől kezdődően szisztematikusan fotózta a várost, annak utcáit, tereit, s a városban élőket. Képei így tovább visznek az 1970-80-as évek idejére, változó kulturális életébe. Kérjük, kövessék nyomon programjainkat és várjuk Önöket az új kiállítás kapcsán szervezett beszélgetésekre.

 

Helyszín: Feledy-ház (Miskolc, Deák tér 3.)

Nyitvatartás: 

minden héten csütörtöktől, szombatig, 10-14 óra között.

Információ, bejelentkezés: 06-70-417-2148