VALAHOL
URBÁN TIBOR Kondor Béla-díjas képzőművész, a kiállítása

Megnyitó: 2023. június 22., csütörtök, 17 óra.
Helyszín: Feledy-ház, Miskolc, Deák tér 3.
A kiállítást megnyitja: Kákóczki András művészettörténész

Urbán Tibor 2022. tavaszán, szinte egy időben vesztette el feleségét Rusz Juditot és egyik művész barátját, Pataki János Kondor Béla-díjas festőművészt. Az ő emléküket idézi meg a tárlat.

Látogatható: 2023. szeptember 8-ig, előzetes bejelentkezéssel keddtől csütörtökig 9 és 16 óra között, pénteken 9 és14 óra között. Információ: 06-70-4172148

 

 

…Urbán Tibor egy Mesebeli lény!
Nem úgy mondom, hogy mese-szerű, mert így keveréke lenne egy köznapi kifejezésnek. Csapják-vágják így és úgy, azonban eltalálni a Valóságot, megközelíteni is nagyon nehéz: kezét-lábát töri éjjel-nappal, hosszú évek óta megrendítő küzdelmet vív a Hétfejű Sárkánnyal, eközben ő maga is felvett egy külsőt, amivel riogatja a szűnni nem akaró „NAGYÚR”; krokogyíkbőrű fenevad
hoppáréját. Kisfiúként megtanult verejtékes falusi utcákat, hallgatva figyelte az elhaladókat, a misére sietőket, és fel kellett kapaszkodnia fákra a madarakhoz, gólyákkal üzeneteket küldözgetett, és várta a fecskék válaszát Tavasszal…
Álmokat látott? biztosan. Szép, szép Magyar álmokat, és ártatlan csilingeléseket az éjszakában. Nem volt elég az örök fájdalom, nem volt elég a kiskirályfi keservekből; ment és Lett. Számolni, olvasni nem kellett tanulnia mert tudta, kellett tudnia mert sorba, szépen felmondta a leckéket. Ábrákat, csillagjegyeket fonva eljutott a nagy-nagy templomig, amit még nem kellett megneveznie,
mert nincs vége soha az ő meséjének. Fest, mint a vízfolyás, nyíladzik a nyár, az ősz, és a hideg télben várja a Hajnalt trombitaszóval. Ide-oda átugorva mérföldköves Homokóráját beigazítva segíti őt Teremtője…
Végtelenes végtelennek tűnő dzsunbujában halk suttogással cimborál a Pulibácsikkal, Isteni erővel a küzdőtéren jelekkel integet a messzeségnek…

Tisztelettel
Köszönettel
2015. május…június….július

„kispataki” Pataki János

Urbán Tibor 1960-ban született Léhen (Magyarország). Iskoláit Léhen, Kázsmárkon, Szikszón és Budapesten végezte, ahol reklámgrafikusi képzettséget szerzett (tanárai: Szamos Iván tipográfus, Tolvaly Ernő festőművész, Tóth László iparművész). Mesterének vallja Misch Ádám festő- és videóművészt, Pataki János festőművészt és Szabó János grafikusművészt. 1996-ig a B.R.K.V., majd az Unió Áfész reklámgrafikusa. 1996-tól a Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum múzeumi grafikusa, majd 2013-tól 2019-ig a Herman Ottó Múzeum- Miskolci Galéria kiállítás tervezője, kurátora. 2004-től 2009-ig magyarországi kurátora a Galéria na Hlavnej v Prešove (Szlovákia) kiállításainak. 2011-től tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának. 2011-től 2019-ig alapító-kurátora a Teátrum Pincehely Galériának. 2011-től alapító-szerkesztője a Szemes Csavar című periodikának, majd a Vidéki Szelep alkalmi magazinnak. 2023-tól a szikszói református templom kápolna tárlatainak művészeti vezetője és a (fictivus) „kisálloMÁS” Romgaléria művészeti (alkalmi) vezetője. Festmények, grafikák, képversek, művészkönyvek, tárgyak és installációk alkotója, számos hazai és nemzetközi csoportos kiállítás résztvevője.

–  Pataki János festőművész emléktábláját tervezi Varga Éva szobrászművésszel  (Tulipán Ház, Miskolc) 2023.
– Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata által meghirdetett Képzőművészeti Ösztöndíj pályázat szakértői bizottságának tagja (2014., 2015., 2016.,  2018.,  2019., 2022.)
– Az „Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Triennále művészeti rendezője (Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria, 2019.)
– Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából önálló kiállítást rendez Kielcében, Lengyelország (2019.)
– ”Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Triennále kiemelt, speciális díjra javasolt művésze, BWA, Kielcach (Lengyelország) Kortárs Művészeti Galéria felkérése önálló kiállításra, a Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából, ahol Áder János köztársasági elnök és Andrzej Duda lengyel elnök tart találkozót (2018.)
– A przemysli Nemzeti Múzeum, a Varsó Parlament számára (Sejm), megvásárolja egy képét a VISEGRAD4ART / Painting Rediscovery című, Lengyelországban rendezett nemzetközi kiállításról (2017.)
– Az Atryum Hyatt Hotelben (Budapest) rendezett, magyarországi nagykövetségek vásárán az Ünnep c. képét fődíjként sorsolják ki (2017.)
– Rövid, művészfilmeket, videókat készít Flaskó Attila dokumentumfilmes szakemberrel (2016-2017-2018-2019-2021-2023.)
– A Műcsarnokban kurátora, művészeti rendezője, plakát – és meghívójának tervezője Jószay Zsolt szobrászművész kiállításának (2016.)
– 2013-ban és 2016-ban egyéni művészeti rendezésével valósul meg az „Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Triennále magyarországi bemutató tárlata.
– VIDÉKI SZELEP – Kortárs Művészeti Fórumok Secco Falka – Nemzetközi Festészeti Találkozó címmel évente visszatérő kiállítás-sorozatot indított a Teátrum Pincehely Galériában (2015-2017.)
– A XXII. Miskolci Téli Tárlat katalógusának előszavát írja (2014.)
– A Miskolci Nemzeti Színház, Shakespeare előadásaihoz szervezett képzőművészeti kiállítások előkészítésében működik közre (2014.)
– Számos alkalommal művészeti (társ) rendezője a Miskolci Országos Grafikai Triennále és a Miskolci Téli Tárlat kiállításainak.
– 2014-ben a Miskolci BARTÓK PLUSZ Nemzetközi Operafesztivál plakát arculat tervezője
– A Spanyolnátha művészeti folyóirat, Tízeset c. kiállítás-sorozatának művészeti vezetője, a Mi a bibi c. kiállítás kurátora (Herman Ottó Múzeum-Miskolci Galéria, Miskolc 2014. január-június)
– Az „Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Triennále nemzetközi díj zsűri bizottságának a tagja (Przemysl, Lengyelország, 2012).
– 2011-től 2019-ig alapító- kurátora a Teátrum Pincehely Galériának, (Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum – Színháztörténeti Múzeum), ahol csoportos kiállításokat, összművészeti fórumokat szervez kortárs művészeknek. 2011-től alapító-szerkesztője a Szemes Csavar című összművészeti periodikának.
– 2007-től 2011-ig „Szín-kép-idő” (Színháztörténeti Múzeum) címmel nemzetközi képzőművészeti kiállítás sorozatot rendez Mikita Gábor muzeológussal, ahol a színházművészet és a kortárs képzőművészet kapcsolatát vizsgálja.
– Nemzetközi kurátora a Galéria na Hlavnej v Prešove kiállításainak (Szlovákia). 2004-től 2009-ig rendezett nemzetközi csoportos és egyéni kiállításokon, a galériatulajdonos Prof. Ivan Šafranko festőművésszel, magyar művészek munkáit is bemutatja évente két alkalommal, legtöbbször tematikus kiállításokon.
– 1998-ban párizsi tanulmányúton jár Pataki Jánossal. Az ott töltött idő alatt, Alexandre Hollan festőművész műtermében vendégeskednek, ahol találkoztak Bér János festőművésszel és Márkus Anna festőművésszel (Pilinszky János első feleségével), Franciaország
2014-2015. között a Spanyolnátha művészeti folyóirat főmunkatársa. Szerkesztője, tervezője és illusztrátora a Díszkosz tizenkettő (2012), Péntek13 (2013) és a Ba+Bánk című antológiáinak (2014).
1999-től 20005-ig az Új Holnap művészeti, irodalmi, társadalmi folyóirat grafikai rovatszerkesztője.
2004-2005-ig látványtervezője az Abakusz Könyvkiadónak.
2004-2005-ig látványtervezője a Parnasszus költészeti folyóiratnak és könyveinek.
1995-től 1997-ig tagja a „Vidéki szelep” (Drozsnyik Istvánnal és Fátyol Zoltánnal) képzőművészeti csoportnak.
1996-tól 1998-ig társvezetője (Vass Tiborral) a Miskolci Galéria Képes Műhelyének.
1997-ig tagja a Dialog csoportnak (Magyarországi Német Művészek).
1995-ig tagja Fiatal Képzőművészek Stúdiójának
1994-től 1997-ig kuratóriumi tagja a Vox Provincié Alapítványnak.
1990-től 1994-ig képzőművészeti vezetője az Új Bekezdés Művészeti Egyesületnek, szerkesztője az Időjelek Almanachnak és a Négyzet Almanachnak.

Tagja a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia Miskolci Területi Csoportjának, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Festőművész Szakosztályának, a Magyar Festők Társaságának, Fiatal Képzőművészek Stúdiójának (1995-ig), a Magyar Képző- és Iparművészek Országos Szövetsége Festőművész Szakosztályának (2105-ig), a MIKOR csoportnak (Miskolci Kortárs Képzőművészeti Egyesület), a Künstlergilde E.V-nek (Német Képzőművészek Szövetsége), a VUdAK csoportnak (Magyarországi Német Képzőművészek Szövetsége).

Képzőművészeti tevékenységéről olvashatunk a Wikipédián, a Kortárs Magyar Képzőművészeti Lexikonban, a Kortárs Magyar Groteszk Lexikonban, a Magyar Karikatúra Lexikonban, a Who is Who Magyarországon? c. lexikonban  –  munkája  látható a „Válogatás a 20. századi vizuális költészetből” c., az „In memoriam” Parnasszus c.  a „20 imádóknak” Spanyolnátha antológiákban, „ÉS” antológiákban, a Hit a szóban antológiában (Kelet könyvek) és a Nagy Kunszt Kortárs Tanulmányi Múzeum kiadványában.

Bereményi Géza, Gál Sándor, Cseh Károly, Csorba Piroska, Határ Győző, Fecske Csaba, Ficsku Pál, Nemes P. Ferenc, Serfőző Simon, Szénási Miklós, Prágai Tamás, Tolvaj Zoltán, Utassy József, Vass Tibor és Viczai Péter albuma is megtalálható több, mit félszáz szépirodalmi könyvborító és – illusztrációs munkája között.

Grafikák, képversek, festmények (napilapokban, folyóiratokban):
Új Művészet, Élet és Irodalom, Új Holnap, Szemes Csavar, Spanyolnátha művészeti folyóirat, Parnasszus, Népszabadság, Szőrös kő, Magyar Műhely, Népszava, Kortárs, Pannon Tükör, Alföld, Holnap, Képírás, Új Magyarország, Magyar Ifjúság, Fókusz, Dimenziók, Ifjúsági Magazin, Borsodi Művelődés, Neue Zeitung, Észak-Magyarország, Kelet-Magyarország, Pad, Miskolci Egyetem, Miskolci Tükör, BOON, MINAP, Szemes Csavar, Vidéki Szelep

Díjak, elismerések, ösztöndíjak (válogatás):
1994.  Kárpátok Eurorégió Nemzetközi Grafikai-jel pályázat fődíja, Krosno, Lengyelország
1994.”Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Biennálé első díja, Przemysl, Lengyelország
1994. „Európa elrablása” Magyar Festők Társasága,  Magyar Képző – és Iparművészeti Lektorátus Nívó díja
1996. VUdAK művészeti ösztöndíj
2000. Jubileumi Országos Képvers Kiállítás III. díja
2000. Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Alapítvány Művészeti Alkotói ösztöndíja
2003. ”Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Triennále Grand Prix díja, Lengyel Köztársaság Kulturális Miniszterének nagydíja, Przemysl, Lengyelország,
2003.”Ezüst Négyszög” Nemzetközi Festészeti Triennále, Krosno Város különdíja, Lengyelország
2003. Miskolci Téli Tárlat, Borsod-Abaúj –Zemplén Megyei Közgyűlés nagydíja
2004. Galéria na Hlavnej v Prešove Művészeti ösztöndíja, Eperjes, Szlovákia
2004. VIII. Zempléni Nyári Tárlat, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata fődíja
2004. Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Művészeti Alkotói ösztöndíja
2005. Munkács Város Polgármesterének oklevele a „Hármashatár”- Nemzetközi Akciófestészeti Találkozón nyújtott tevékenységért, Ukrajna
2006. Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díja, 20. Országos Akvarell Biennálé, Eger
2007. „IV. Nemzetközi Szalon” diplomája, Galéria na Hlavnej v Prešove, Eperjes, Szlovákia
2010. Kondor Béla képzőművészeti díj
2012. 4. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Biennále fődíja
2013. Miskolc Megyei Jogú Város Művészeti és Tudományos Alkotói ösztöndíja
2014. XXII. Miskolci Téli Tárlat, Miskolc Megyei Jogú Város nagydíja (Pataki Jánossal)
2014. II. Országos Akvarell Triennálé díja, Eger
2014. PRO MUSEO, a Herman Ottó Múzeum kitüntető díja, Miskolc
2018. ”VISEGRAD4ART” Nemzetközi Festészeti Kiállítás kiemelt, speciális díjra javasolt művésze, Przemysl, Lengyelország
2018. Lengyel-Magyar Barátság Napja alkalmából BWA, Kielcach , Kortárs Művészeti Galéria felkérése önálló kiállításra
2019. Príma jelölt, Magyar Képzőművészet kategória, Miskolc
2023. XXVI. Miskolci Téli Tárlat, Sys-Team Zrt. díja

Önálló kiállítások (válogatás):
1991. Helytörténeti Múzeum, Szigetvár
1992. AutoGaleria, Achern, Németország
1993. Tenno, Casa Degli Artisti, Olaszország
1994. BWA, Modern Művészetek Városi Galériája, Przemysl, Lengyelország
1995. Duna Galéria, Budapest
1995. Magyar Írószövetség kiállítóterme, Budapest
1996. VUdAK művészeti ösztöndíj
1997. Művészetek Háza, Szekszárd
1998. „Rajztáblák” Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum
1999. „Bátor Tibkó” Löffler Béla Múzeum, Kassa, Szlovákia
1999. Gallery Cosmopolitan, Göteborg, Svédország (Drozsnyik Istvánnal)
2000. „Mondjuk, T. barátja Móré bácsi is, csak ember.” Nógrádi Történeti Múzeum, Salgótarján
2001. „innen ezentul BÁBUZÁS meg egyebek ” Román Képzőművészek Galériája,
Kolozsvár, Erdély, Románia
2001. „MUMUS, egy más után” Herman Ottó Múzeum Sárospataki Képtára
2003. „Drankák (Bábuzás II.)” Vigadó Galéria, Budapest
2004. „Fekete emberek” Szentedrei Régi Művésztelepi Galéria
2004. „Tér-képek I.” (prof. Ivan Šafrankóval) Herman Ottó Múzeum, Miskolc
2005. „Hármashatár” Nemzetközi Képzőművészeti Tárlaton egyéni installációs bemutató,
2005. Sariská Galéria, Prešov, Eperjes, Szlovákia
2005. „Tér-képek II.” (prof. Ivan Šafrankóval) Galéria na Hlavnej v Prešove, Eperjes, Szlovákia
2006. „Egy magánszínház kellékei” Vyhodoslovenská Galéria Kosice, Kassa, Szlovákia
2006. Zamek Kzimierzowski w Przemyslu (Grand Prix kiállítás), Lengyelország
2007. „Egy magánszínház kellékei II.”
(egyéni installációs bemutató a MIKOR Csoport kiállításán), Galeria Arcade, Bistrita, Románia
2008. MUZEUM DWORY KARWACJANÓW I GŁADYSZÓWoddział – Galeria Sztuki „Dwór Karwacjanów” w Gorlicach
2008. Az utolsó népi festő, Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum
2010. Teleki Magyar Ház, Thorma János-terem, (Drozsnyik Istvánnal), Nagybánya, Románia
2012. Akadémiai székfoglaló önálló kiállítás, Magyar Akadémiai Bizottság-SZIMA, Miskolc
2013. Illusztrációk Serfőző Simon: Égre járó nap c. verseskötetéhez, Miskolci Galéria –Petró-ház
2014. Mi a bibi c. kiállítás installációja, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria
2014. ”Egyszerű kert”, Pataki Jánossal, Löffler Béla Múzeum, Kassa, Szlovákia
2014. „Felfordult világ” Láng Eszterrel és Pataki Jánossal (Shakespeare) Makrancos hölgy jegyében,
Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház, „Fehér-terem”
2015. Gondolatok a nagy utazás előtt  –  Szymbark, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria
2015. Napló, mindennapi képekkel – Szymbark, Gorlice, Szymbark, Lengyelország
2016. „egymás után, naponta…” Rovás Akadémia, Kassa, Szlovákia
2017. Zempléni Fesztivál, Művelődési Ház Galéria, Sárospatak, Comenius Campus, Sárospatak
2019. BWA Galéria, Kielce, Lengyelország
2023. Valahol c. kiállítás, Feledy-ház, Miskolc