XIV. Miskolci Téli Tárlat 1997. december 13. – 1998. január 25.

XIII. Miskolci Téli TárlatXV. Miskolci Téli Tárlat

A katalógust tervezte: Urbán Tibor

A műtárgy reprodukciókat készítette: Ádám János

Dusza Éva katalógus előszava

 Számolatlanul

A számok bűvöletében élünk. Számoljuk szeretteink és magunk éveit, házassági évfordulóinkat, elfogyasztott kilométereinket, táncdalfesztiváljainkat, olimpiáinkat, regisztráljuk bolygóra lépéseinket, népességünk, gyermekeink, nyugdíjasaink és eltartottjaink, rekordereink, érettségi- és csúcstalálkozóink, nagy utazásaink számát, de legfőképpen számoljuk az időt. Nem számoljuk, de számba vesszük mindig örömeinket és keserveinket, tennivalóinkat és az elvégzetteket. És számoljuk, mert számolni kell, a rossz számokat is: halottainkat, világháborúkat, pusztító járványokat, földrengéseket, robbantásokat, pénzünket, csalódásainkat, kilóinkat, ősz hajszálainkat, ráncainkat.

És mégsem számolunk mindent. A „jó” számok közül sem. Most éppen a Miskolci Téli Tárlatét, melyet ez évben a 14. alkalommal rendezett meg a Miskolci Galéria. Nem számoljuk, mert 1970-ben az első sem volt első, a második sem második, így a harmadikat és a többit sem jelöltük számmal. De ma, e nem kerek évfordulón mégis érdemes visszatekinteni az évtizedek óta megszakítás nélkül jelentkező kiállítás múltjára, kezdeteire, eseményeire. Mert számolatlanul is, de a Téli Tárlat léte óta fontos eseménye városunknak, Miskolcnak, néha az országnak is – de a képzőművészeti élet részeseinek, kiállító művészeknek és közönségének, a művészetek barátainak és szakembereinek mindig az.

Nézzük hát az elejétől. A Téli Tárlat elődei a Miskolci Országos Képzőművészeti kiállítások. Miskolcon 1955-ben rendezték meg az elsőt, 1960-ig évente, 1960-tól kétévente. 1970-ig e néven szerepelt a tárlat. 1961-től páratlan években az Országos Grafikai Biennálénak ad otthont a város.
1966 telén a X. Országos Képzőművészeti Kiállítást az akkor átadott új képzőművészeti intézmény, a Miskolci Galéria fogadta be és rendezi meg azóta is.

A kiállítás nevét Téli Tárlatra 1970-ben a rendezői akarat azért változtatta meg, mert a hatvanas évek végére bebizonyosodott, hogy azt az országos jellegét, jelentőségét, melyet a szándék és a megvalósulás többé-kevésbé bizonyított, valójában elveszítette a tárlat. Országossága esetleges volt, csak úgy, mint a miskolcihoz hasonló többi országos kiállítás, hiszen elsősorban a Miskolcon és az észak-magyarországi régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében élő képzőművészek küldték be legújabb festményeiket, grafikáikat, szobraikat, iparművészeti alkotásaikat. A Budapesten és az országban élő művészek egyszerűen nem győztek – vagy nem akartak – jelen lenni az egyre szaporodó, hasonló célkitűzéssel létrejövő és az őket kedvesen vagy szelíden erőszakosan invitáló tárlatokon. Az országos kiállítások körül tapinthatóan körök alakultak ki – a helyi művészeken kívül rendszeresen általában csak a városhoz vagy művésztelepéhez kötődő alkotók jelentek meg.

Így igazabbnak, korrektebbnek tűnt 1970-ben a „téli” elnevezés, mint a nagyzoló „országos”. És innen már magától értetődő volt a kiállítás rendezőitől a 80-as évek elején a döntés: legyen a Miskolci Téli Tárlat „csak” egy szűkebb régióé. Legyen a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyei művészek bemutatkozási fóruma, akiknek ez valóban fontos, hozzák el ők legújabb és legjobb munkáikat a tárlatra.

Mellettük mindig külön meghívást kapott a továbbra is a városhoz és területhez származásával vagy munkásságával kötődő máshol élő néhány művész is. És a Téli Tárlatok ekkor valóban megújultak és megerősödtek.

Az utóbbi években a természetes társadalmi változások eredményeképpen és azok szellemében a Téli Tárlatok úgynevezett „szabad beadásossá” váltak, – az előző meghívásos rendszerrel ellentétben – így hivatásos és nem hivatásos alkotók egyaránt beadhatják ma műveiket. A kiállítás jó szakmai színvonalának megtartása ez esetben viszont megkívánja, sőt megköveteli, hogy a kiállításra szánt műveket szakértő, pártatlan zsűri tekintse át, válogassa.
A kvalitás érdekében ezt akkor is meg kell tenni, ha a zsűrizés fogalma és gyakorlata az elmúlt években általában elavulttá, fölöslegessé vált kiállítási életünkben.

Amikor számolunk, gyakran emlékezünk is. Most is emlékezünk a Téli Tárlaton valamikor jelenlévő, azóta már elhunyt művészekre: Csohány Kálmánra, Lenkey Zoltánra, Lukovszky Lászlóra, Csabai Kálmánra, Vasas Károlyra, Kunt Ernőre, akik műveikkel mindig erősítették a kiállításokat. Ez évben – legutóbbi festményei kiállításával – szomorúan emlékezünk a néhány hónapja elhunyt Mazsaroff Miklósra, a Téli Tárlatok rendszeres részvevőjére és egykori aktív szervezőjére.

De e szomorú számbavétel mellett a Téli Tárlatok életében örömteli folyamat is zajlik, az utóbbi kiállításokon örömmel üdvözölhetjük a már rendszeresen és újonnan jelentkező fiatal alkotókat, pályakezdőket, főiskolásokat. Munkáik jó színvonalát a zsűri és a díjzsűri többször, így most is elismerő díjakkal értékelte.

Reméljük, hogy a Téli Tárlat a jövőben is megtartja jelentőségét Miskolc és a régió művészeti életében.

Miskolc, 1997. december

Dusza Éva

 

 

Miskolci Téli Tárlat 1997. évi katalógusa letölthető pdf formátumban

A kiállítás megnyitójáról  ↑
valamint a zsűrizésről és a kiállításról ↓ a fotókat Ádám János készítette.

A díjazottak listája:

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Nagydíja és a Középület és Lakásépítő Rt. díja – Bukta Imre festőművész
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ADEPTUS Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi Kft. díja – Horváth Gábor festőművész
Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete képzőművészeti díja és a SPIDI-BAU Kivitelező és Kereskedelmi Kft. díja –Pataki János festőművész
Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete iparművészeti díja, a FUX Ipari szolgáltató és Kereskedelmi Kft. és a SPIDI-BAU Kivitelező és Kereskedelmi Kft. díja – Litwin József formatervező iparművész
Eger Város Önkormányzata díja – Sarkadi Péter grafikusművész
Salgótarján Város Önkormányzata és az ADEPTUS Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi Kft. díja – Seres János grafikusművész
Magyar Képzőművészek Szövetsége Észak-magyarországi Területi Szervezete és az Asylum Alapítvány díja – Mazsaroff Miklós festőművész
Nógrád Megye Önkormányzata díja – Szurcsik József festőművész
MŰÉPÍTÉSZ Tervező és Vállalkozó Kft. és a MARI-JÓ Fürdőszoba üzletház díja – Varga Éva szobrászművész
ELIX-BAU 2000 Építőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft. és a Diósgyőri Papírgyár Rt. díja – Horváth Kinga grafikusművész
Hollóházi Porcelángyár díja – Szathmáry-Király Ádám fotóművész

A kiállítást rendezte: Jurecskó László és Kishonthy Zsolt művészettörténészek, valamint Koncz Károly 

A kiállítást megnyitotta: Gyárfás Ildikó, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Közgyűlésének  elnöke

Rendező szerv: 
Miskolci Galéria

Támogatók: 
Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészeti Szakkollégiuma, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, MONT-TEAMPANNON Építész és Mérnöki Iroda Kft., Szerencsejáték Rt., Comtrans Kft, Miskolc, Micropress Kft , Miskolc, Kaltenecker Bier – Söripari Berendezéseket gyártó Kft., Miskolc, McDonald’s Éttermek, Miskolc, Déli Hírlap Kft., Észak-Magyarország Lapkiadó Kft. 

A zsűri tagjai: 
Baranyay András grafikusművész
Cserny József iparművész
Dévényi István művészettörténész
Jurecskó László művészettörténész
Hefelle József fotóművész
Stefanovits Péter grafikusművész
Sümegi György művészettörténész

A kiállításon 77 művész 119 alkotással vett részt a képzőművészeti részben, 15 fotóművész 25 képpel szerepelt, a Mini Galériában 9 iparművész 23 munkával mutatkozott be.

↓  válogatás a díjazott alkotók műveiből

kiállított művek jegyzéke

KÉPZŐMŰVÉSZET

BACSKAINÉ OLÁH KLÁRA
Gönci táj, papír, akvarell, 50×35 cm

BALÁZS PÉTER
Ülő figura (szoborterv), papír, vegyes technika, 25×20 cm

F. BALOGH ERZSÉBET
Madárvita II., papír, pasztell, 70×100 cm

BARCZI PÁL
Szeptember Benedeken, vászon, olaj, olajpasztell, 101×111 cm
Vihar után, aratáskor, vászon, olaj, 101×111 cm

BARSI SZILVIA
Félvak, papír, tempera, 100×70 cm

BORGÓ (GYÖRGY CSABA)
Rajz I-III, papír, vegyes technika, 88×62,5 cm

BOBÁLY ATTILA
Hajnal II. (kocsi), vörösréz, fa, 50x20x30 cm

BORSOS ISTVÁN
Süni, rakacai márvány, 12x20x12 cm

BUKTA IMRE
Táj, vegyes technika, hidegtű, 152×240 cm

BUZÁSI GÁBOR
Februári fények, papír, akvarell, 73×50 cm

CSETNEKI JÓZSEF
Metszésben I., papír, PC grafika, 19,5×28 cm

DEBRECZENI ZSÓKA – PELCZ ZOLTÁN
Niké, samott, fa, 19x45x22 cm

DOMONKOS ILONA
Porac (Alacsony-Tátra), papír, tusrajz, 18×28 cm

DROZSNYIK ISTVÁN
Volt egyszer egy szerelem(em) II., karton, olaj, 100×70 cm
Rózsaszín szfinxet találtak a sárga piramis alatt, fa, 136x100x51 cm

FÁTYOL ZOLTÁN
Feljegyzések, papír, pasztell, ceruza, akvarell, 70×50 cm

FEJÉR ERNŐ
Rajz (az új altamírához) I-II, papír, tus, toll, ceruza, 55×40 cm

GÁNCSOS ZSOLT
Unalmas élet, karton, vegyes technika, 34×56 cm

HERCZEG ISTVÁN
Bélkőtől Kaptárkőig, papír, akvarell, 44×65 cm
Sivatagi évek, papír, akvarell, 46×65 cm

HOMONNA GYÖRGY
„M” vonalak III., vegyes technika, 147×88 cm

HORVÁTH GÁBOR
Géniuszok tengere, vászon, papír, olaj, 85×85 cm
Odüsszeia, vászon, olaj, 95×147 cm
Asteroid, dokupapír, olaj, 69×99,5 cm

HORVÁTH KINGA
Padlás I-III., papír, akvatinta, 30×20 cm

JENIK, VLADIMÍR
Cím nélkül, papír, fametszet, vegyes technika, 100×70 cm
Cím nélkül, papír, fametszet, vegyes technika, 70×100 cm

JÓSZAY ZSOLT
Vándor, diófa, textil, 108x22x30 cm
Fiatal férfi, hársfa, textil, 109x41x31 cm
Vágyódás, körtefa, textil, 48x32x15 cm

KAVECSÁNSZKI GYULA
Az északi Odüsszeia sorozatból hús, semmi más, papír, akvarell, 105×75 cm

KELLER LÍVIA
Parti fák, vászon, olaj, 50×70 cm

KIRÁLY KRISZTINA
Őrláng, papír, pasztell, 82×57 cm

KISHONTHY JENŐ
Jelenet, rétegelt lemez, olaj, 69×56 cm
Férfi és nő, farost, olaj, 34,5×25 cm

KONCZ JÓZSEF
Virágok hegedűvel, farost, olaj, 50×60 cm

KONDOR VALÉRIA
Elhagyó, vászon, olaj, 80×110 cm

 

KOPASZ TAMÁS

Fej I., papír, akril, 72,5×51 cm

Fej II., papír, akril, 72,5×51 cm

KOPÁNDI ISTVÁN
Őskövület: Hal I-II., papír, hidegtű, foltmaratás, 12,5×11 cm, 12,5×11 cm
Őskövület: Béka I-II., papír, rézkarc, foltmaratás, 10,3×11 cm, 20,5×12 cm

KORKOS JENŐ ZOLTÁN
Akácos út (Ildi lányomnak), papír, gouache, 36×51 cm

KOVÁTS FERENC
Történelmi mozaik, papír, rézkarc, akvatinta, 30,5×38 cm
Egy verssor idézése, papír, rézkarc, akvatinta, 33,5×25 cm

KOZMA JÓZSEF
Magamnak II., papír, kollázs, 30×40 cm

LAKATOS MIHÁLY
Apokalipszis I., 9×7,5×15 cm

LAVOTHA GÉZA
Strand, farost, olaj, 35×40 cm
Változatlan felszín, farost, olaj, 37×43 cm

LITWIN JÓZSEF
Acélduett, natúr acél, 76x76x11 cm

LŐRINCZ RÓBERT
Balaji dombok, papír, akvarell, 48×65 cm

MAKOLDI SÁNDOR
Szarvassá válás, vászon, olajtempera, 100×100 cm

MAKOLDI SÁNDORNÉ
Jön a tavasz, farost, olaj, 90×85 cm

IFJ. MAKOLDI SÁNDOR
Napbanéző, bronz, kő, 33x14x10,5 cm

MARJÁN IDA
Romok között, papír, linóleummetszet, 20×39 cm

MAZSAROFF MIKLÓS (1929-1997)
Egy csokor tulipán, farost, olajtempera, 60×45 cm
Sirovai tó, farost, olajtempera, 90×110 cm
Virágzó maszlagfa Mallorcán, farost, olaj, 80×100 cm
Zempléni erdő II., farost, olajtempera, 80×60 cm

MÁGER ÁGNES
Jelenet, fa, olaj, 80×60 cm
Anya, fa, olaj, 80×60 cm
Égi lámpás, fa, olaj, 80×60 cm

MÉS-ZÁROS ISTVÁN
Tüzes víz/vers öböl, vászon, akril, 75×75 cm

NAGY GY. MARGIT
Színkompozíció, tűzzománc, 19,5×16,5 cm
M.M. emlékére, 23×21 cm

OROSZ CSABA
Teozófikus tanulmányok I, IV., VI., papír, litográfia, 39×27 cm

PAPP LÁSZLÓ
Domboldal, karton, pasztell, 60×80 cm
Kőbánya, papír, pasztell, 50×70 cm
Bogácsi pincék, papír, pasztell, 50×70 cm

PATAKI JÁNOS
Magyar tájmennyország hercegnővel, vászon, olaj, 75×62 cm
Te giccses, csodálatos élet, papír, fa, olajtempera, csecsebecsék, 52×90 cm
Fanny, vászon, olajtempera, 100×70 cm

PAZÁR ÉVA
Fa, papír, rézkarc, 20×20 cm

PETŐ JÁNOS
Fatörzs, farost, olaj, 50×90 cm
Templomtorony, farost, olaj, 50×80 cm

POLLNER ERIKA
Gizella utca 8., farost, akril,  86×65 cm

L. PRESITS LUJZA
Átsuhantak a tájon, papír, akvarell, pasztell, 40×50 cm

RAFFAI KINGA
Levédia I., selyem, batik, 66×73 cm

RÉTI ZOLTÁN
Dombok zenéje I-II., farost, olaj, 80×80 cm

RÉZMŰVESNÉ NAGY ILDIKÓ
Elszakadás, papír, kollázs, 42×30 cm
Kövek emléke, papír, kollázs, 32×28 cm

RIVNYÁK LÁSZLÓ
Dombos táj, papír, pasztell, 34×48 cm

SARKADI PÉTER
Idea, papír, ceruza, 60×84 cm
Bár, papír, ceruza, 60×84 cm
Cím nélkül, papír, ceruza, 84×60 cm

SERESNÉ MEZEI ZSUZSA
Bodrog, farost, olaj, 35×40 cm

SERES JÁNOS
Gyümölcsös, papír, vegyes technika, 50×70 cm
Harangláb, karton, olaj, 40×53 cm
Műterem, papír, vegyes technika, 40×52,5 cm

SÍRÓ LAJOS
Middle point 009 SL, papír, vegyes technika, 40×30 cm
Middle point, papír, vegyes technika, 37,5×48,5 cm

STICHLEUTER JÓZSEF
Éjszakai támadás I., vászon, olaj, 800×100 cm

B.SZABÓ JÁNOS
Bejárat valahová, papír, monotypia(ecolin), 35×25 cm

SZANYI PÉTER
Herma, bronz, 20,5×20,5×25,5 cm
Szent István, bronz, 16x18x22 cm
Hírhozó, bronz, 22,5 cm

SZÁNTÓ DEZSŐ
Barokk II., vászon, vegyes technika, 100×140 cm

SZENTPÉTERI ÁDÁM
Geometrikus átfedések(rétegződés), vászon, akril, 70×130 cm

SZERDAHELYI SÁNDOR
Várakozó, papír, tud, 41×59 cm

SZURCSIK JÓZSEF
Kéjenckés, vászon, akril, olaj, 60×20 cm
Késnő, vászon, akril, olaj, 60×20 cm
Felhőkés, vászon, akril, olaj, 60×20 cm

TELLINGER ISTVÁN
Kék II. (ráhatás), papír, vegyes technika, 100×70 cm

TÖMPE PÉTER
Kép I., farost, olaj, 140×110 cm

TÖRŐ IRÉN
Életfa, papír, pasztell, 43×63 cm

TÚRINÉ MAKOLDI GIZELLA
Önarckép, farost, olaj, 104×59 cm

URBÁN TIBOR
Világjáróka I-XVIII. (Léhi anyu mesél), farost, vegyes technika, 24×32,5 cm

VARGA ÉVA
Részlet I., bronz, 28×34 cm
Részlet II., bronz, 28×30,5 cm
Részlet III., bronz, 28×31 cm

VASS TIBOR
A színek olyanok, mint az éhség I-III., papír, elektrografika, 28×18,8 cm

VERES LAJOS
Lovaglás a tengerparton, vászon, olaj, 86×120 cm

ZOMBORI JÓZSEF
Girincsi oltár, papír, linóleummetszet, 14×12,7 cm

ZSIGNÁR ISTVÁN
Téli táj Borsodban, farost, akril, 38×100 cm

 

FOTÓMŰVÉSZET

ÁDÁM JÁNOS
Tükör-kő I-II-III., színes fotó, 12×19 cm

BÁNÓCZI LÁSZLÓ
Metamorfozis No I., fekete-fehér fotó (méret nélkül)

BÍRÓ TIBOR
A bacsó, fekete-fehér fotó, 17,5×23,4 cm
Télutó, fekete-fehér fotó, 12,2×29,8 cm

BUDA LÁSZLÓ
Mozdulat, színes fotó, 18×27,5 cm

DOBOSY LÁSZLÓ
Panoptikum No 8., barnított fotó, 24,5×20 cm
Történet I-II., barnított fotó, 26×20 cm

JUHÁSZ-LÉKHY ISTVÁN
Széchenyi utca 1.2.3., fekete-fehér fotó, 18×13

JUHÁSZ MIKLÓS
Csendélet anyámtól No 2., színes fotó, 19,5×29 cm
Póz, fekete-fehér fotó, 19×24,5 cm
Akt fátyolban, barnított fotó,19×26 cm

KERTÉSZ ATTILA
Vén havas fa, barnított fotó, 32×24 cm
Op-art, fekete-fehér fotó, 29,5×22 cm

KOÓS LÁSZLÓ
Leány virággal, fekete-fehér fotó, 27,5×18 cm

SÍRÓ LAJOS
Test-kép IV., kallitypia 39×29
Test-kép VIII. kallitypia, 34×24 cm

SZATHMÁRY-KIRÁLY ÁDÁM
Kitárulkozás, színes fotó, 29×20 cm
Ablak előtt, fekete-fehér fotó, 29,5×19,5 cm

SZATHMÁRY-KIRÁLY ÁDÁMNÉ
Kő kövön, fekete-fehér fotó, 6×18 cm

SZATHMÁRY-KIRÁLY BARBARA
Csend, fekete-fehér fotó, 18,5×28 cm

SZÉCSI ZOLTÁN
Fotográfia I-II-III., színes fotó, 60×50 cm

VICAI LAJOS
Ablak, színes fotó, 24×18 cm

IPARMŰVÉSZET

ARANYOSI ZSUZSA
Varázsruha, vegyes technika
Síkkötött női öltözék, kötés

BÜKKI BÉLA
„Malév” repülőgép fedélzeti porcelán szett
„Apolló” porcelán étkészlet

DUFALA JÓZSEF
Miskolc, Egyetemváros központi tanácsterme, alaprajz és távlatkép
Miskolc, Hitelbank ügyféltér, fotó
MHB Irodaház, ügyféltér, munkatér, technikai berendezés terve

FEJÉR JENŐ
King-ring játék (teljes grafikai, fotográfiai tervezés és kivitelezés)
a./ King-ring játék reklámfotó (tárgy és papírkollázs)
b./King-ring játék reklámfotó (tárgy és papírkollázs)
c./King-ring reklámfotó (tárgy és papírkollázs)
d./ King-ring játék reklámfotó (tárgy és papírkollázs)
Részvények-emléklapok (grafikai tervezés és fotók)
Első Miskolci Brókerház (arculat tervezés, részletek)
Erdei Termék Feldolgozó (arculattervezés, részletek)

HOMOLA KRISZTINA
Újkőkori idolok (agyag isten szobrocskák), papír, tusrajz, 50×70 cm
Római (császárkori ruhadíszek), papír, tusrajz, 50×70 cm
Honfoglaláskori hajfonatkorong, papír, tusrajz, 50×70 cm

KOZMA ISTVÁN
Körtánc, szövött szőnyeg, 90×150 cm

LITWIN JÓZSEF
Konzolos lámpa, festett öntöttvas, 140x97x15 cm
Lámpakar, festett kovácsoltvas, 87x87x10 cm
Lépcsőkorlát, szinterezett, polírozott sárgaréz, 50x70x13 cm

LUKOVSZKY ILONA
Párnahuzat az 50. születésnapra, textil, 60×67 cm
Párnahuzat az 5. születésnapra, textil, 40×44 cm
Kegytárgy a tisztánlátás megsegítésére, bőr, 5×6 cm
Késtok, bír, 20×5 cm

MANKOVITS TAMÁS
Asztal, fa, üveg, 120x80x80 cm

TELLINGER ISTVÁN
Kerámia dekor-terv I-II-II., porcelán

VINCZE ILDIKÓ
Kávés-, teáskészlet, félporcelán

 

↓ válogatás megjelent híradásokból, újságcikkekből

A „kritikus” Miskolci Téli Tárlat _ Észak-Magyarország, 1997. december 10.

A „kritikus” Miskolci Téli Tárlat
Beszélgetés Dobrik István galériaigazgatóval a szombaton nyíló kiállításról

Két Miskolci Téli Tárlat között általában két év telik el. A mostani „rendbontás” – hiszen utoljára három éve rendezte meg a Miskolci Galéria a régió képzőművészeti találkozóját – a galéria régi épületének megszűnéséből ered. December 13-án, szombaton délelőtt 11 órakor már az intézmény új épületében, a Rákóczi-házban lesz a megnyitó.

– Kíváncsian vártuk, hogy ez a sokszínű anyag hogyan is fest majd az új helyen. Megítélésem szerint szépen – mondja Dobrik István, a Miskolci Galéria igazgatója. – Az elején nagyon elkeseredtünk, mert elég vegyes színvonalúak voltak a beküldött munkák. Régebben valamiféle kvalitásbeli megbízhatóságot is jelentett, hogy kötve volt bizonyos tagsághoz a részvétel. Abból a rendszerből fakadóan persze voltak, akik nem juthattak be a Téli Tárlatra. A szabad beadásban viszont az a kihívás rejlik, hogy ide most bárki elhozhatja alkotását. Sokan küldtek munkákat olyanok is, akik feltehetően nem ismerik a képzőművészeti élet trendjét, és túlértékelték önmagukat. Így igen sokszínű és értékben nagyon széles skálán mozgó anyag került a zsűri elé.
Benne van új tehetségek felfedezésének az esélye…
Való igaz.
Most sikerült valakit felfedezni?
– Ilyen nagy felfedezett most nincs, de van olyan fiatal, akivel már találkoztunk például a Zempléni Nyári Tárlaton, ahol díjat kapott, és díjat kap itt is. Szerepelnek fiatalok, frissítik azt a megszokott anyagot, ami megjelenik a Téli Tárlaton általában résztvevő művészek ecsetje alól. Amiért fontos ez a tárlat, hogy végül is itt a régióban, tehát Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megyében élő művészek bemutatkozási fóruma, szinte antológiája az itt élő művészetnek.
Sokszor beszélt a mai társadalomra jellemző értékválságról, amit jelez talán az ide beérkezett alkotások „vegyessége is”. A kevésbé jó munkákat kizsűrizték, az értékesek maradtak. Így egyfajta értékadó szerepe is lehet az ilyen tárlatoknak?
Már szinte közhelyszerű, de engem nagyon aggaszt az az értékválság, ami az országban – és Miskolcon is – van ezen a területen. Rengeteg olyan művel találkozhatunk a boltokban, piacon, árveréseken, amelyek megcsúfolják a képzőművészetet. Ez azért nyomaszt, mert tudom, és fontosnak érzem, hogy egy szabad társadalomban bárki bármit csinálhat. De veszélyesnek tartom az igénytelen, szakmai szempontból kifogásolható alkotások tömegességét. Úgy gondolom, a Miskolci Galériának egyik nagyon fontos feladata lehet egyfajta etalon felmutatása. Megítélésünk szerint, akik ezen a területen valamelyest hozzáértő szakemberekként dolgozunk, a kvalitás itt keresendő. A galériának ezekkel a tárlatokkal eligazító, mértékadó, kritikusi szerepe van…
Lehet már tudni a díjazottakat?
A díjzsűri csütörtökön lesz. De a zsűrit eleve kértük, hogy tegyen javaslatot a díjazásra, és ezt ezelőtt egy hónappal meg is tette. A
véglegesítés, elfogadás lesz csütörtökön, akkor egyeztetünk a díjfelajánlókkal.
– Ők általában elfogadják a szakmai véleményt?
Szerencsére még nem találkoztunk olyannal, hogy valamelyik díjfelajánló azt mondta volna, nem fogadja el a zsűri ajánlatát. Nagyon korrekt díjfelajánlóink vannak. Bár olyan már volt, hogy valaki azt mondta, ő díjat akar adni X.Y.-nak. Tájékoztattuk, hogy ezen a tárlaton ez nem így működik. Ha valaki fontos neki, szponzorálja.
A képző- és iparművészeti anyag mellett most először fotókat is vártak…
Igazán nagy felhozatal nem volt, de ez feltételezhetően éppen abból adódott, hogy első alkalommal hirdettük meg. Hiszen a fotónak megvannak a saját seregszemléi, például az Észak-magyarországi Fotóművészet Szemle, ami nemrég volt Sárospatakon. Mivel fontosnak tartjuk a fotót, úgy gondoltuk, kihasználjuk a nagyobb tér adta lehetőséget. Hangulatos kis anyagnak tartom, ami itt összejött. És biztos vagyok benne, hogy két év múlva, ha híre megy, akkor a régióban élő fotósok talán fontosabbnak tartják majd, mint a seregszemléjüket, amit én szervezetileg fáradtnak érzek…
Az iparművészeti anyag is összeállt?
Litwin József iparművész nagyon sokat tett azért, hogy a Téli Tárlat sikerüljön, nagyon sok szponzorra, díjalapítóra talált. A régi Miskolci Téli Tárlaton csak egy-két textiles, ötvös jelent meg, hiszen az iparművészek számára kevésbé volt kecsegtető a kiállításon való bemutatkozás lehetősége. Három évvel ezelőtt éppen Litwin Józseffel próbáltuk megszervezni azt, hogy azok az iparművészek, akik itt élnek, akik környezetünk alakítói, szerepeljenek a Téli Tárlaton. Sajnos nem jött el mindenki. És most is úgy érzem, nagyobb volt a lelkesedés, mint a megjelenés. Biztos, hogy a közönség izgalmas kis anyagot láthat majd a Mini Galériában, de az is biztos, hogy sokkal több van az iparművészetben, amit esetleg egy tárlaton meg lehetne mutatni.

Dobos Klára

“Észak-Magyarország_1997_12__10.pdf” letöltése eszakmagyarorszag_1997_12__10.pdf – Letöltve 127 alkalommal – 1 MB

Találkozások a Téli Tárlaton _ Észak-Magyarország, 1997. december 15.

Találkozások a Téli Tárlaton
Pályázott 119 képző- és iparművész – kiállították 77 alkotó 119 alkotását

A Miskolci Téli Tárlat mindig is jó alkalom volt arra, hogy találkozzanak a régióban élő képző- és iparművészek, de az idei kiállítás szombati megnyitóján nemcsak a művészek, hanem a művészetek is találkoztak, hiszen most mutatkozott be először a közönség előtt a Miskolci Galériában működő kamarazenekar.

A regionális összefogás jelentőségét emelte ki megnyitóbeszédében Gyárfás Ildikó, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke is, hiszen ezen a seregszemlén Heves, Nógrád és B.-A.-Z. megyei alkotók mutatják be legújabb munkáikat. Az idei, sorrendben a 14. Miskolci Téli Tárlat 119 alkotó 331 művel pályázott, végül a szakmai zsűri döntése alapján 77 művész 119 művét mutatják be a Miskolci Galéria központi épületében, a Rákóczi-házban, és a Mini Galériában (Kossuth u. 11.). A megnyitóünnepségen természetesen a kiállítókat, a díjazott művészeket köszöntötték, de azokról is megemlékeztek, akik nincsenek már közöttünk: Csohány Kálmán, Lenkey Zoltán, Lukovszky László, Csabai Kálmán, Vasas Károly, Kunt Ernő, a nemrégiben elhunyt Mazsaroff Miklós… Ők azok, akik megalapozták ezt a képzőművészeti seregszemlét, és műveikkel, jelenlétükkel folyamatosan emelték a kiállítások rangját.

A tizennegyedik Miskolci Téli Tárlat díjait Kobold Tamás, Miskolc polgármestere adta át a kitüntetett művészeknek.

Díjak és díjazottak:
BUKTA IMRE festőművész – A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat nagydíja, és a Középület és Lakásépítő Rt. díja
HORVÁTH GÁBOR festőművész – Miskolc önkormányzatának díja, és az Adeptus Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi Kft. díja
PATAKI JÁNOS festőművész – A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének képzőművészeti díja, és a Spidi-Bau Kivitelező és Kereskedelmi Kft. díja
SZURCSIK JÓZSEF festőművész – A Nógrád Megyei Önkormányzat díja
SERES JÁNOS festőművész –Salgótarján önkormányzatának díja
SARKADI PÉTER grafikusművész – Eger önkormányzatának díja
MAZSAROFF MIKLÓS festőművész – A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Észak-magyarországi Területi szervezete, valamint az Asylum Alapítvány díja
LITWIN JÓZSEF iparművész – A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének iparművészeti díja, a Fux Kft., valamint a Spidi-Bau Kft. díja
VARGA ÉVA szobrászművész – Műépítész Tervező és Vállalkozó Kft., valamint a Mari-jó fürdőszoba-üzletház díja
HORVÁTH KINGA grafikusművész – Elix-Bau 2000 Építőipari és Kereskedelmi Szolgáltató Kft., valamint a Diósgyőri Papírgyár díja
SZATHMÁRY-KIRÁLY ÁDÁM fotóművész – A Hollóházi Porcelángyár díja

“Észak-Magyarország_1997_12_15.pdf” letöltése eszakmagyarorszag_1997_12_15.pdf – Letöltve 182 alkalommal – 1 MB

↓ válogatás az archívumi anyagokból