A könyv tere – Kapka Kaneva bolgár illusztrátor kiállítása

2021. június 26. — július 11.

A KÖNYV TERE
Kapka Kaneva bolgár illusztrátor kiállítása
június 26. – július 11.

Megnyitó: 2021. június 26. 17:00
A Múzeumok Éjszakája programsorozat keretében

Köszöntőt mond: Plamen Peykov, a Budapesti Bolgár Kulturális intézet igazgatója, kulturális attasé
A kiállítást megnyitja: Kónya Ábel, a HOM – Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője
közreműködik: Zsekov Mónika hegedűművész.

 

KAPKA KANEVA a papírplasztika, az illusztráció és könyvtervezés területén alkot és dolgozik. Érdeklődésének középpontjában a gyerekkönyvek térbeli megjelenítései állnak, kísérletező művész, aki azokat a lehetőségeket keresi, amelyek növelik az érdeklődést a könyvek iránt és pozitívan hatnak a gyermekek olvasáshoz való viszonyulására.

A Bolgár Nemzeti Művészeti Akadémia Könyvillusztráció és Képgrafika tanszékének oktatója, itt szerezte a diplomáját is. Dolgozik a szófiai List és Panorama, a madridi Small Stations Press és Oxford University Press kiadók számára. Szerzője „A könyv mint játék – A gyermekkönyv mint térbeli tárgy a kortárs könyv fejlődési tendenciáinak tükrében” című könyvnek (Panorama Kiadó, 2014.). Kiemelkedő alkotói tevékenységéért számos díjban részesült: a Bolgár Köztársaság Kulturális Minisztériumának díja (2014.), a szófiai Nyolcadik Nemzetközi Színházplakát Triennálé díja (2016.), a Novo Milosevóban megtartott nemzetközi BookILL Fest fotóillusztrációért járó díj, a moszkvai Image of the Book (A könyv képe) nemzetközi gyerekkönyv verseny legjobb alkotásért járó díj (2019).

A Miskolcon látható válogatás Sylvia Plath „Cherry asszony konyhája” („Mrs. Cherry’s Kitchen”) és Ted Hughes „A vasemeber” („The Iron Man”) című gyerekkönyvek bolgár kiadásához készített illusztrációit mutatja be limitált kiadású giclée nyomatok formájában. A könyvek a List Kiadónál jelentek meg bolgárul 2019-ben. Az illusztrációkat két nagyméretű képsorozat kíséri. Néhány közülük Mark Twain „Tanácsok kislányoknak” („Advice to Little Girls”) bolgár kiadásában szerepel (List Kiadó, 2017.). A printek többi darabja mitológiai szereplőket ábrázol. A papírszobrok a megvilágítás által modellált szublimált kompozíciókban láthatóak, vizuális metaforákká és archetípusokká alakulnak át – néhány közülük könyvborítókon is szerepelt.

A kiállítás megvalósítását támogatta:
   

Fotó © Nadya Andreeva

Kapcsolódó program:

2021. június 26. 17:30

„A kis Pile meséje” – könyvbemutató
A könyv szerzőjével Dr. Marija Nikolaevaval beszélget Dr. Toso Doncsev és Hajnal József.

A megnyitó és a könyvbemutató a Múzeumok Éjszakájára megváltott belépőjeggyel látogatható.