A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria
tisztelettel meghívja Önt és kedves családját
2024. április 11-én, csütörtökön 17.00 órára
a Feledy-házba (Miskolc, Deák tér 3.)
ANNUALE ABSTRACTUM I.
KORTÁRS NEMZETKÖZI KÉPZŐMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS
ünnepélyes megnyitójára

Köszöntőt mond:
Kákóczki András
a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője,
és
Urbán Tibor képzőművész
a kiállítás alapító kurátora

A kiállítást megnyitja:
Dr. Hajdú Ildikó
a Herman Ottó Múzeum általános igazgatóhelyettese

Kiállító művészek:
Artiček Marija (SLO), Drozsnyik István (H), Fátyol Zoltán (H), Krystiyan Grabovac (HR),
Homonna György (H), Horváth Kinga (H), Gabriel Kalchev (BG), Koscsó László (H),
Kolar Lončar (HR), Lőrincz Róbert (H), Srdjan Lukić (SBR), Máger Ágnes (H), Roko Novak (HR),
Sava Popović  (SBR), Seres László (H), Siska-Szabó Hajnalka (RO), Javor Stojkov (SBR),
Szakállas Zsolt (H), Urbán Tibor (H), Benjamin Tušek (SLO), Anton Velkov (BG), Zombori József (H)

A kiállítás 2024. június 7-ig, keddtől péntekig, 9 és 17 óra között látogatható.

Támogatók:
Zempléni Kreatív Alapítvány | Miskolc
Á. Tóth és Barátai Produkciós és Reklámügynökség Kft. | Miskolc
Szikszó Város Önkormányzata | Szikszó
DR. LAN Számítástechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. | Miskolc
Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria | Miskolc
HK Dekor Studio | Szikszó

 ANNUALE ABSTRACTUM I.

A nonfiguratív művészet útja a kápolnából, a múzeumba

 Művészek és tárlat látogatók között ismerős szavak, a biennále (kétévente) és a triennále (háromévente) meghatározások, melyek hazai és nemzetközi kiállítások elnevezései között gyakran szerepelnek. Az annuale (évente) hívó szó, azonban nem használatos ebben a fogalomkörben, hiszen az egymáshoz is igazodó galériák, csak több éves váltásokkal tudják összehangolni bemutatóikat. Az annuale, így válhat egyik fő védjegyévé az Urbán Tibor Kondor Béla-díjas képzőművész, ötletgazda és kurátor vezette kápolna tárlatok rendezvényeinek, hiszen ebben az értelemben, gyors mozgáslehetőségeivel, mindig friss „képet” vázolhat fel, a különböző nemzetek művészeinek tevékenységéről.

A Vidéki Szelep periodika, a Kápolna Tárlatok művészeti tanácsa, a Szikszói Református Egyházközség és Szikszó Város Önkormányzata nevében felkért művészek 15x15cm-es papír vagy karton képeken, az absztrakt nyelvén, fogalmazhatták meg gondolataikat. Az előírt kis formátum célja – mely bevált gyakorlat több galériánál is – a szállítási gondok kikerülésével, nagyobb technikai szabadságot ad a felhívást kezdeményező kezébe, de a művészek is sikeresen dolgozhatnak e műfajban is. Így elmondható, hogy az alkotók, megfelelve a vállalt kiírásnak, pillanatnyi érzelmeiket és lelkiállapotukat, a hagyományos értelemben vett kompozíciók mellőzésével, a valósághű ábrázolástól elrugaszkodva, alkothatták meg képeiket.

A beérkezett munkákat, 2023. őszén szikszói református templom kápolna tárlatán, majd 2024-ben, a Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria – Feledy-házában mutatják be. A közlemény szerint, a 2023-as évben, jellemzően a festészet játszik főszerepet, majd az elkövetkezendőkben – ígéretes elképzelés szerint – más és más technika behívásával képzeli el Urbán Tibor, a szikszói református templom kápolna tárlatainak művészeti vezetője, az absztrakt lényegének körben járását.

A kiállítás sorozat dokumentálását (a Szemes Csavar jogutódjaként), a közel 12 éves Vidéki Szelep periodika látja el, az „újságos” fekete-fehér sorozatokat megtörve, ezekben az estekben, színesben reprodukálja a kiállított alkotásokat. A kiadvány internetes bemutatását, a Zempléni Kreatív Alapítvány vállalta, ahol „szélesebb” körben is megismerheti a közönség, valamennyi festőművész mini-absztrakt munkáit.

Mindezeket összefoglalva, jövőre és azt követő években, kis időbeli csúszással, mindig két nemzetközi ANNUALE ABSTRACTUM kiállítás lesz (az aktuális Szikszón és az ismétlése Miskolcon) két különböző technikai feladat megvalósulásával, váltakozva a jelzett, két városi helyszínen. A kápolna tárlatok Sváb Antal, Szikszó város polgármestere fővédnökségével, míg a múzeumiak Prof. dr. Piskóti István, a Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének igazgatója fővédnökségével kezdheti meg regionális, majd nemzetközi életét.

Kákóczki András