Ficsku Pál (1967 – 2024)

57 éves korában elhunyt Ficsku Pál (eredeti nevén: Gyulai Csaba) író, könyvkiadó, szerkesztő. Debrecenben született 1967-ben, egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen kezdte el 1986-ban, és 1997-ben fejezte be a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán. 1992-ben a Magyar Napló Örkény-pályázatán tűnt fel (második lett), majd 1994-ben, a Törökfürdő és a Seneca Kiadó antológiájában, a Táncrendben vált ismertté. Írásai megjelentek többek között az Élet és Irodalomban, az Alföldben, a Magyar Naplóban, a Mozgó Világban és a Törökfürdőben. Öt önálló kötetet publikált. Volt az Új Holnap főszerkesztője, dolgozott restaurátorsegédként, írt filmforgatókönyvet, volt a Nyugat című tévéműsor szerkesztője, egyetemi óraadó, négy hónapig gimnáziumi tanár is.

Az általa alapított Pufi Pressz kiadó saját könyvén túl többek között Kéri Piroska, Nagy Atilla Kristóf, Bozsik Péter és Bereményi Géza műveit jelentette meg.

1992-ben az Örkény István novellapályázat 2. díját nyerte el, 2004-ben Szabó Lőrinc-díjat kapott, és neki ítélték a Mozgó Világ nívódíját. Volt Soros- (1996) és Móricz-ösztöndíjas (1997).

 

Forrás:
https://litera.hu/hirek/meghalt-ficsku-pal.html