A művészet kertje — Gross Arnold művészete

2020. február 21. — 2020. április 18.

 

A művészet kertje

Gross Arnold (1929-2015) művészete

Megnyitó: 2018. február 21. (péntek) 17.00

A kiállítást megnyitja: Révész Emese művészettörténész, kurátor

Gross Arnold, a Nemzet Művésze díjjal kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze hazánknak.

Gross Arnold Galéria, a Jászi Galéria és a Miskolci Galéria közös rendezésében létrejött tárlaton együtt látható a széles körben kedvelt és ismert grafikusművész fél évszázados pályájának lenyomata. Csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, tele emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel. Gross örök gyermek volt, aki nem csak játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani. A játék mellett másik visszatérő témája az erdélyi otthont megidéző kert és műterem. Képein olykor maga a kert válik műteremmé, és a műterem pedig álomszerű csodavilággá.

Az elvágyódást megtestesítő kertek mellett grafikáinak visszatérő témája a város, egyik oldalon a kisvárosi csendes idill, másikon pedig a nagyvárosok lenyűgöző zsibongó tömege. Gross szívesen és sokat utazott, képein Budapest mellett megjelenik Róma, Firenze, Amsterdam és Brüsszel. Persze valamennyi Gross sajátos fantázialényeivel benépesítve.

A tárlat különlegességét a színnyomat variációk és a diorámák jelentik. Utóbbiak a Gross féle fantáziavilág térbeli kiterjesztései: a festmények apró figurákkal, tárgyakkal történt kiegészítései, babaházakra emlékeztető miniatűr dobozterek.

Helyszín: Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2., Bejárat a Széchenyi utcáról)

Együttműködő partnerek: Gross Arnold Galéria, Jászi Galéria

Baranczó Benedek enteriőrfotói a kiállításról: