H6T KUNS T

2019. március 21. — május 18.

 

BENCZÚR EMESE, CSÉFALVAY ANDRÁS, CSURKA ESZTER, ELŐD ÁGNES, RABÓCZKY JUDIT RITA , SZÖLLŐSI GÉZA

Alakváltoztatásra képes lebegő fényszobrok, meditatív hangulatú csendéletek, fények és feliratok kölcsönhatására épülő képek, fikció és valóság találkozása, szerves és szervetlen közötti senkiföldje, kötöttségektől mentes kábelfigura kötegek…

Hat terem, hat képzőművész, hat téma, hat műfaj a kortárs képzőművészet tavalyi aktualitásaiból válogatva – a VÁLTOZÁS jegyében.

Nyitóesemény: 2019. március 21. (csütörtök) 17.30 
SZABÓ TÓTH KINGA szociológus a változás társadalomlélektani hátterét és folyamatait elemezve beszél az alkotásokról

Kurátor: Éliás István

Helyszín: Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2., Bejárat a Széchenyi utcáról)

Nyitvatartás: kedd – szombat 9 órától 17 óráig

A kiállításról

A kiállítás szeretné folytatni azt a kortárs képzőművészeti válogatásra épülő tematikus sorozatot, amely közel egy évtizedig a Nagy Kunszt projekt formájában volt jelen a galéria munkájában. Ennek első lépéseként most egy olyan bemutató készül, amely a tavalyi év legjobb szakmai- és közönségsikert kapott művészeinek munkáiból válogat.

A kiválasztás szempontjai azonosak voltak a korábbiakkal, miszerint professzionális anyagot mutassunk be a látogatóknak, különféle alkotói műfajok és tartalmak széles spektrumából adva ízelítőt.

A helyszín adta lehetőséget kihasználva hat teremben, hat olyan kortárs alkotó lesz megismerhető, akiknek még nem volt bemutatkozási lehetősége Miskolcon. A maga nemében mindegyik egy kunszt lesz, így a cím az előzményekre és a friss tartalomra utalva került kiválasztásra.

A tartalomból:

Előd Ágnes, a MKE tanárának különleges drónos szobrászata tavaly, az augusztus 20-i tűzijátékon országos figyelmet kapott. A miskolci tárlaton láthatjuk, hogyan alkalmazható ez a technika különféle tartalmak megjelenítésére. Szöllősi Géza népszerű televíziós- és filmes tervező, dizájner (Fölszállott a páva, Virtuózok) nemzetközileg is elismert art-brut alkotó, most játékos bogárkatonáival és állatszobraival lesz jelen. Cséfalvay András pozsonyi képzőművész megmutatja, hogyan animálja saját mozdulataival 3D-s figuráit, s hogyan használja ezt fel üzenetközvetítésre. Rabóczky Judit Rita egy korábbi, miskolci Vasgyári Művésztelepen kapott alapanyagokat használta fel színes kábelekből font életnagyságú szobraihoz. Csurka Eszter több művészeti ágban is gyakorlott alkotó, aki festményein a mozdulatok, gesztusok, testbeszéd megjelenítésével foglalkozik. A tavalyi év legkülönlegesebb kiállításának választott Benczúr Emese tárlatból pedig a ragyogás kétértelműségére utaló alkotások lesznek láthatóak.

 

A kiállítás kísérőprogramjai:

A kiállításhoz tárlatvezetés és művészetpedagógiai foglalkozás kérhető előzetes időpontegyeztetéssel a
+ 36 70 425 42 73  telefonszámon, vagy az elias@miskolcigaleria.eu címen.

2019. április 4. (csütörtök) 17.00
Rendhagyó tárlatvezetés  –  ÉLIÁS ISTVÁN kurátorral