Hajgató Terézia x Slam Poetry Miskolc

2021. június 19. szombat

 

Kortárs Labor Miskolc

A Miskolci Galéria új kortárs művészeti eseménysorozatának elsődleges célcsoportja a Miskolcon élő fiatalok köre, az „Y” és a „Z” generáció. Célunk, hogy találkozási pontot találjuk a ma az országban alkotó fiatal kortárs művészek és a kultúrára nyitott helyi fiatalok között.
A sorozat első állomásán meghívott szlemmerek reflektálnak szövegeikkel egy, a professzionális pályájának az elején álló alkotó, Hajgató Terézia műveire.

Terveink szerint a sorozat júliusban folytatódik, majd az őszi időszakban újabb állomásokkal bővül. Már látható a Miskolci Galéria You Tube csatornáján egy beszélgetés, amit a „Z” generációról, a kultúra demokratizálásáról, a képzőművészeti és az irodalmi kánonról és általában véve a kortárs művészet befogadásáról rögzítettünk a Miskolci Galéria terében, az újranyitás előtt. http://www.miskolcigaleria.eu/z-generacio/
A beszélgetés résztvevői: Zsikla Mónika – kurátor, művészettörténész, esztéta; K. Kovács Flóra – Kortárs Labor Miskolc projektmenedzser, kultúramenedzsment szakos hallgató (MOME); Barcsai László – író, kulturális szervező, a Slam Poetry Miskolc alapítója és vezetője; Orosz Csaba – képzőművész, művészetpedagógus, egyetemi docens; Kónya Ábel – képzőművész, kurátor, HOM – Miskolci Galéria – tagintézmény-vezető.

 

 

Elveszett mimikri

Hajgató Terézia tárlata a Miskolci Galéria Stúdió termében

  1. június 19 – 26.

Az utóbbi két évben készült tizenöt alkotás a Kortárs Labor Miskolc sorozat keretében kerül bemutatásra, a Rákóczi-ház egy új helyszínén: az utcafront felől megközelíthető Stúdió teremben.

Hajgató Terézia (Tapolca, 1990.) hagyományos olaj-vászon technikával készülő festményein a hétköznapi bútorforma átlényegül. Az alkalmazott színek, formák és stílusok emberi lelket, érzelmeket és különböző magatartásformákat jelenítenek meg. A fókuszba egy széket állít, mely központi elhelyezkedése ellenére is egybeolvad az ismétlődő motívumokból felépülő háttérrel, sokszor alig észrevehetően sejlenek fel körvonalai. A mozgalmas, optikai csalódásokkal is operáló képi világ izgalmasan kerül ellentmondásba a bútorok mozdulatlan szilárdságával. Hajgató Terézia festészetét a mimikri jelenséggel írja le, amit az emberek az állatokhoz hasonlóan azokban helyzetekben használnak, amikor passzív önvédelemre van szükségük. Ilyen lehet, ha erőteljesen eltérő nézetű emberek kénytelenek elviselni egymás jelenlétét, vagy ha valaki olyan életszituációban találja magát, amellyel csak látszólag képes azonosulni, esetleg környezete elvonja tőle az egyediség lehetőségét. Mindehhez dekoratív, szín- és részletgazdag, harmónikus képi világot alkot, meghatározó, ismétlődő elemekkel. Képei látszólag csendéletek, de mégsem nevezhetők annak, hiszen az ember rejtve, de érzékelhetően jelen van ebben a csöndes, meditatív világban.

Cserhalmi Luca

(forrás: Godot Galéria; https://bygodot.hu/alkotok/163/hajgato-terezia)

 

Hajgató Terézia x Slam Poetry Miskolc
helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház
(3530 Miskolc, Rákóczi u. 2., bejárat a Széchenyi utca felől)

2021. június 19. szombat

17:00 Kapunyitás

18:00 Megnyitó a Slam Poetry Miskolc tagjaival

20:00 Hajgató Terézia tárlatvezetése az Elveszett mimikri című kiállításában

Belépő: 500 Ft

A belépőt váltó látogatók 17:00 és 18:00 között megtekinthetik Dombovári Ágnes: Odüsszeusz nem harcol című kiállítását a Miskolci Galéria kamaratermében. www.miskolcigaleria.eu/dombovari-agnes-kiallitasa-2/

Hajgató Terézia tárlata az eseményt követően június 26-ig megtekinthető a Miskolci Galéria épületében.
Nyitva tartás: hétfő kivételével naponta 9:00 – 17:00 óra között, június 26-án, szombaton, a Múzeumok Éjszakája keretében 15:00 – 24:00 között.

Az eseményen a hatályos járványügyi jogszabályoknak megfelelően, csak korlátozott számú látogatót tudunk fogadni. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

A Herman Ottó Múzeum és tagintézményei látogatása a hatályos jogszabályoknak megfelelően megalkotott Biztonsági Szabályzat előírásai szerint lehetséges.

Kérjük, a látogatás előtt tájékozódjon a belépés feltételeiről!