Miskolcon készült: Bánki Ákos - Lélekvirágok

2019. február 21. — 2019. április 13.

 

Miskolcon készült III. – nyitott műteremprogram és kiállítás

 

BÁNKI ÁKOS – LÉLEKVIRÁGOK 

 

Kiállításmegnyitó: 2019. február 21. (csütörtök), 17:00

A kiállítást megnyitja: Schneller János művészettörténész

 

Helyszín: Rákóczi-ház (Rákóczi u. 2., Bejárat a Széchenyi utcáról)

Nyitvatartás: kedd – vasárnap 9 órától 17 óráig

 

Az alkotóról

Bánki Ákos (1982) képei mindig a levegő közegében bomlanak ki, kapcsolatban vannak a tűzzel, a füsttel és a lélekkel. Látványviláguk dinamikus. Befejezetlennek hatnak, idejük így a jelen. Kompozíciójukban nincs semmi statikus; szemünk részletről részletre cikázik, félve, hogy az imént látott motívum a következő pillanatban elenyészik. A pillanatnyiság érzetét keltő, illékony kompozíciók fő építőeleme a vonal, a megfolyás, a fröcskölés, a hiány és a transzparencia. Az örökké mozgásban maradó kompozíció igényli a belső teret (Pszichikai tér), a festék hiányát, amiben kedvére mozoghat a formátlanság és a képzelet.
Előképein (J. Pollock, Cy Twombly, W. de Kooning, A. Rainer) túl kiemelkedően fontos festészetében a színek elsődleges képalkotó erővé emelése, valamint a nagy méretben rejlő lehetőségek kihasználásának szeretete. Képei előtt állva így nem ránézünk, hanem szétnézünk a minket körülvevő világban; soha nem a kép előtt, hanem a képben állunk, ahol az erőteljes színek és a nagy méretek hatása alatt magunk is részévé válunk a látványnak és újra élhetjük azokat az indulatokat, amelyek a képeket előhívták.

Kapcsolódó programok:

 

2019. február 15.  (péntek)

MŰTEREMNYITÁS az Alkotóházban
/Csabai Kapu 22., a Semmelweis Kórházzal szemben./

9-15 óra között műterem-látogatás iskolai csoportok számára
A látogatás előtt időpont-egyeztetés szükséges az alábbi elérhetőségek egyikén: elias@miskolcigaleria.eu, vagy 06 70 425 42 73 

17 órától közönségtalálkozó Bánki Ákos képzőművésszel
A program során kötetlen beszélgetés formájában ismerhetőek meg az alkotó legfrissebb munkái, stílusának és munkaformájának jellegzetességei, pályája legfontosabb állomásai, valamint szó lesz egyéb művészeti tevékenységeiről is. /A program ingyenes./

2019. március 28.  (csütörtök) 

TÁRLATVEZETÉS és FILMVETÍTÉS a Miskolci Galériában
/Rákóczi u. 2., bejárat a Széchenyi u. felől/
17 – 19 óra között

Tűrt vagy tiltott volt-e az absztrakt művészet a Kádár-rendszerben?
Bánki a PTE MK Doktori iskola programjának keretei között kezdett el foglalkozni a második világháború utáni magyar absztrakt festészet születésével, felkeresve és szóra bírva az idős mestereket. Közreműködtek: Bak Imre, Fajó János, Keserü Ilona, Klimó Károly, Molnár László, Molnár Sándor.
A filmvetítés előtt Bánki Ákos tart tárlatvezetést Lélekvirágok című kiállításán.