Múzeumok Éjszakája

2019. június 22. 17.00-23.30.

 

Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

2019. június 22. 17.00-23.30

 

Megnyitó és előadás

SZALAY 110

Az argentin periódus

18:00 – 19:00 A világhírű magyar rajzművész munkáiból készült válogatás közel 80 darab grafikát vonultat fel, olyan alkotásokból, amelyek Szalay argentin munkásságát mutatják be a maguk sajátos változásaikkal; és olyan művek helyezik mindezt kontextusba, melyeket Szalay Argentínába való emigrálását közvetlenül megelőzve, vagy Dél-Amerikát elhagyva már New Yorkban hozott létre. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány – Buenos Airesben, az Eduardo Sívori Múzeumban bemutatott – kiállítása Magyarországon először a Miskolci Galériában lesz látható. A kiállítást Sümegi György: Szalay utazásai című megnyitó előadásával nyitjuk meg.

 

Megnyitó és tárlatvezetés

„A művészet nem luxus”

100 éve indult a Miskolci Képzőművészeti Szabadiskola

22:00 – 23:00

A centenáriumi eseményre készülő kiállítás a szabadiskola indulásának történetét archív dokumentumok segítségével, újságcikkekkel, korabeli rajzokkal, fényképekkel, hirdetményekkel ismerteti. A tárlat továbbá az 1994-ben indult, és jelenleg is működő Nyári Képzőművészeti Szabadiskola tanárainak és aktív képzőművészként alkotó egykori diákjainak munkáiból nyújt stílusában és műfajában is sokszínű válogatást.  

A Múzeumok Éjszakáján 22 órakor kezdődő nyitóeseményen a rövid kurátori tárlatvezetés után a Club Mimosa formáció 1920-as éveket idéző táncműsorával várjuk az érdeklődőket.

 

Tárlatvezetések

Az áhítat pillanatai, Gótikus és barokk szobrok – A Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum kincsei című kiállításhoz három különböző szempontú tárlatvezetést kínálunk, eltérő habitusú és foglalkozású szakemberekkel. 

19:00 – 19:30 Seres László és Lőrincz Judit restaurátorok,

20:00 – 20:30 Juhász Ferenc plébános,

21.00 – 21:30 Bereczki Zoltán építész és Tasi Réka irodalomtörténész kínálnak adalékokat a kiállított szobrok háttér-történetéhez.

 

20:30 – 21:00 tárlatvezetés

Radics Márta keramikusművész Utórezgések című kiállításában tart tárlatvezetést. A kamarateremben látható porcelán szobrok és kisplasztikák a mozgás és átalakulás pillanatképeit rögzítik. A tárgyakon látható felületi, formai változások az élet folyamatos rezdüléseire utalnak, a megtörtént kapcsolatok emlékeit idézik. A gyakran sebeket okozó rezgések a pillanatnyi egyensúly állapotát idézik elő.

 

Folyamatos programok a Rákóczi-házban

LINÓMETSZÉS KÉSZÍTÉS

Feledy Gyula grafikusművész, a helyi művészeti élet ikonikus alakja, által használt muzeális rézkarcprés segítségével az érdeklődők grafikai nyomatokat készíthetnek. Megismerhetik a linómetszés technikáját, a nyomódúc előkészítésétől, a metszés technikáján át a sokszorosított művészi nyomat elkészülésééig.

JAZZ

Az udvaron 19 és 21 óra között Bundzik István és Bundzik Lénárd szolgáltat kellemes jazz zenét. Az egyes programelemek között itt meg lehet pihenni és a büfé kínálatából válogatni.