​MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA  2023. JÚNIUS 24.

Június 24-én, szombaton már délutántól várjuk látogatóinkat kiállítóhelyeinken:
A múzeumi központi épületben és az itt található „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépületben, a Miskolci Galéria Rákóczi-házában, a Thália-házban a Feledy-házban
és Lillafüreden a Herman Ottó Emlékházban.
Családi programok, kiállításmegnyitók, tárlatvezetések, múzeumi kulisszatitkok, koncertek és számos izgalmas esemény.

A meghirdetett programok a Múzeumok Éjszakájára érvényes általános belépőjegyekkel látogathatók:

  • Teljes árú jegy 2500 Ft.
  • Kedvezményes belépő (3 éves kortól és 70 év felett, valamint a diáklátogatók részére) 1250 Ft.

A jeggyel a Ragyogás kiállítás nem látogatható.
Az általános jegy mellé „Ragyogás” jegy egységesen 1500 Ft-os áron váltható.

A kiállításokra megszokott kedvezmények a Múzeumok Éjszakáján nem érvényesíthetők.

__________________________________________________________
Miskolci Galéria – Rákóczi-ház

Egész este látogatható a II. Hangszín című kiállítás, ami a Hangszínhely Fesztivál részeként született meg. Mind a fesztivál, mind a kiállítás fő koncepciója a zene és a képzőművészet közötti átjárók, a közös vonások, a kapcsolódási pontok megmutatása volt. A kiállításon bemutatott alkotások a művészet szinte minden műfajából hoznak példákat. Festmények, szobrok, egyedi és nyomtatott grafikák, installációk, videó-munkák, interaktív művek mutatják be, hogyan találkozhat egy-egy műben a zene és a vizualitás. Az alkotások egy része hangszerábrázolások által  kapcsolódik a zene világához, mások konkrét zeneművek vizuális interpretációi, és vannak művek, amelyek elvontabb módon köthetők a zenéhez. Éppen ez utóbbi példák mutatnak rá azokra a közös művészeti vonásokra, melyek mind a zenében, mind a képzőművészetben jelen vannak; mint a kompozíció, a tónus, a szimmetria.

16:00 –24:00
GRAFIT Galériabolt – múzeumi bolti árusítás

17:00 – 18:00
Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben (kiállítás megnyitó)
Köszöntőt mond:
KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője
A kiállítást megnyitja:
N. MÉSZÁROS JÚLIA, művészettörténész, a kiállítás kurátora
Az Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben című nemzetközi kiállítás a győri Grafikai művészetek mesterei – XI. Nemzetközi Rajz- és Grafikai Biennálé teljes anyagát bemutató, öt kiállításból álló tárlatsorozat utolsó állomása. A tárlat , amely 15 ország 33 művészének 2009 után készült alkotásait tárja elénk, arra a fő kérdésre keres és ad választ, mi tekinthető innovatívnak a kortárs rajzban és grafikában, és mi a kapcsolat az innováció, a művészeti hagyományok, a tradícióújítás és a művészet fejlődése között.
Kiállító művészek:
Derek BESANT (Kanada), Alexandra HAESEKER (Kanada), Francisco ALVARADO-JUÁREZ (USA), Pernille ANDERSEN (Dánia), Cătălin BURCEA (Románia), Sean Caulfield (Kanada), Seoung CHO (Dél-Korea / Ausztrália), Lukasz CYWICKI (Lengyelország), Olesya DZHURAYEVA (Ukrajna), FUSZ Mátyás (Magyarország), GALLUSZ Gyöngyi (Magyarország), HAÁSZ Katalin (Magyarország), JOVANOVICS Tamás (Olaszország), KÁROLY-ZÖLD Gyöngyi (Románia), William KENTRIDGE (Dél-Afrika), KESERÜ Károly (Magyarország), KISS Adrienn Mária (Magyarország), KOVÁCS Péter (Magyarország), Masataka KUROYANAGI (Japán), MATYUS Dóra (Magyarország), Svätopluk MYKITA (Szlovákia), NAGY Gábor György (Magyarország), Izabella RETKOWSKA (Lengyelország / Németország), SCHMAL Károly (Magyarország), Susan SCHWALB (USA), Shiwangi LADHA (India / Nagy-Britannia), Batool SHOWGHI (Irak / Nagy Britannia), Zora STANČIČ (Bosznia és Hercegovina / Szlovénia), Wendy STOKES (Ausztrália), SZEGEDY-MASZÁK Zoltán (Magyarország), SZÍJ Kamilla (Magyarország), TARR Hajnalka (Magyarország), Adrian TÍMAR (Románia)

18:00 – 19:00
Pixie Pop – Időutazás
A Pixie Pop egy vadonatúj formáció, amelyet Domahidi Anna, Győrfi Hanna Klára és Kerekes Dorina Petra alkot. Az együttest a barátság és a zene szeretete hozta össze. Közös fellépéseik alkalmával fogalmazódott meg az az ötletük, hogy alakítsanak egy lánycsapatot, amely a Múzeumok Éjszakáján a Miskolci Galériában debütál majd. Az elmúlt időszak pop- és musical slágerei ihlette programjuk címe: Időutazás, melyet egy ma népszerű fiúcsapat dalával is megfűszereznek.

19:00 – 20:00
What is ART? – Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből (kiállítás megnyitó)
Köszöntőt mond:
DR. KACSUK PÉTER műgyűjtő, informatikus professzor
KÓNYA ÁBEL, a Miskolci Galéria tagintézmény-vezetője
A kiállítást megnyitja:
TATAI ERZSÉBET, művészettörténész
Kurátor:
MULADI BRIGITTA, művészettörténész
Kiállító művészek:
AATÓTH Franyó, BARANYAI Levente, BENCZÚR Emese, BOROS Viola, BUKTA Imre, CSERNUS Tibor, drMÁRIÁS, Fajgerné DUDÁS Andrea, GALAMBOS Tamás, GALLAI Judit Ágnes, GÁSPÁR Annamária, HALÁSZ Péter Tamás, JUHÁSZ Corinna, LABROSSE Dániel, METZINGER Eszter, MURAKAMI Patrick, Milorad KRSTIĆ, Nagy Kriszta TERESKOVA, Naomi DEVIL, NEMES Csaba, OROSZ István, ŐSI László, PÉTERFY Ábel, PINCZEHELYI Sándor, PRUTKAY Péter, RABÓCZKY Judit, RADICS Márk, Société Réaliste (GRÓF Ferenc, Jean-Baptiste NAUDY), STARK Attila, SZALAY Péter, TERDIK Szilvia, TÖTTÖS Kata, VÁRNAI Gyula, VEREBICS Ágnes, WAHORN András, WEILER Péter, efZÁMBÓ István

20:00 – 21:00
Dr. Kacsuk Péter műgyűjtő és Muladi Brigitta kurátor közös tárlatvezetése a „What is ART? – Válogatás a Kacsuk Gyűjteményből” című kiállításon

21:00-22:00
A SENOR zenekar koncertje
A karcagi SenoR zenekar története 1985-ben kezdődött. Perge Tibor basszusgitáros-énekes és társai az önálló fellépések mellett olyan élvonalbeli csapatok társaságában léptek színpadra, mint a Lord, a Bikini vagy az Ossian. Az akkori tehetségkutató versenyeknek köszönhetően egyre ismertebbek lettek, így fellépéseik már nem kizárólag Szolnok megyére korlátozódtak. A ’90-es évek elején lezajlott zenei trendforduló következtében azonban nem tudtak, és nem is akartak megfelelni az akkori elvárásoknak. Megtört a lendület, majd úgy döntöttek, hogy a SenoR zenekar egy búcsúkoncerttel lezárja pályafutását. Húsz év elteltével, 2010-ben azonban a régi banda tagjai újra találkoztak, s beköszöntött a SenoR új korszaka, melynek eddigi leltára: jó néhány fesztiválszereplés, vendégfellépés rangos fővárosi és vidéki klubokban, önállóan illetve olyan neves bandák vendégeként, mint a P. Mobil vagy a Historica.

22:00-23:00
Kónya Ábel képzőművész tárlatvezetése az „Innováció a kortárs rajz- és grafika művészetben” valamint az ART AND LIFE kiállításokon.

__________________________________________________________
Miskolci Galéria – Feledy-ház

Állandó tárlatok: Emlékek Dombja – Feledy Gyula grafikusművész tájábrázolásai

Időszaki kiállítás: Urbán Tibor: Valahol

18:00
Személyes tárlatvezetés Valahol című kiállításában, melyben az elmúlt időszak munkáit és közös alkotásait Pataki Jánossal mutatja be Urbán Tibor.

20:00
Feledy Gyula családi karikatúráinak bemutatása rajzokon és családi elbeszéléseken keresztül. A “Nagyapa humoros oldalát” bemutatja Ferenc Marcell és családja.

__________________________________________________________
Miskolci Galéria – Thália-ház

16:00 – 18:00
23. Légyott – Tompa plusz Petőfi Cimborámnak szántalak
Köszöntőt mond: Dr. Szolyák Péter, a Herman Ottó Múzeum igazgatója
A kiállítást megnyitja: Vass Tibor
Közreműködnek:
Seres Ildikó, Jászai Mari-díjas színművész,
Fandl Ferenc, Déryné-díjas színművész,
a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjai
Házigazdák: Vass Nóra és Mikita Gábor

Kiállító művészek:
Alexandru Jakabházi, Arnóti András, Aros Éva, Bagu László, Bánfai Zsolt, Bene Adrián, Béres Tamás, Berka Attila, Bornemisza Rozi, Böszörményi Zoltán, Bukovenszky-Nagy Eszter, Cselenyák Imre, Csetneki József, Csintalan András, Damó István, Debreczeny György, Demény Balázs, Dicső Zsolt, Éles Bulcsú, Eperjesi Noémi, Farkas Arnold Levente, Farkas B. Szabina, Fazakas Bálint, Fazakas-Koszta Tibor, Fazekas Balogh István, Fecske Csaba, Fehér Kinga, Fekete J. József, feLugossy László, Ferenczi Zoltán, Filip Gabriella, Finta Éva, Gacsályi József, Ghyczy György, Petra Virág, Gulyás Imre, Gyenes Zsolt, Halász Margit, Henn László András, Homonna György, Jacsó Pál, Jónás Péter, Juhász Dorina, Karádi Zsolt, Kégl Ildikó, Kilián László, Kiss Attila, Kocsis Csaba, Lakinger Tibor, Lipcsey Emőke, Magasi Hajnal Csillag, Máger Ágnes, Marton-Ady Edina, Mátrai István, Miklós Gábor, Miske Emő, Murányi Zita, Nagy Bandó András, Oláh András, Onagy Zoltán, P. Papp Zoltán, Pál Csaba, Payer Imre, Petőcz András, Radics Márta, Rózsa Boglárka, Rőczei György, Sándor Lilla, Sütő Csaba András, Szakállas Zsolt, Szalai Zsolt, Szauer Ágoston, Szénási Miklós, Szepessy Béla, Szövényi Banabás, Tatár Rózsa, Üveges Tamás, Vass Nóra, Vass Tibor, Vécsei Rita Andrea, Vörös István, Zalán Tibor, Zséger Olivia, Zsubori Ervin.

17:00 – 24:00
Papírszínházi foglalkozás

Herman Ottó Múzeum Görgey Artúr utcai főépülete

15:00 – 24:00

Ragyogás – A Herman Ottó Múzeum aranykincsei
Kísérő tárlatok: Ábrány aranya, A rend nyomában

A Herman Ottó Múzeum milliónyi kincseinek többsége agyagban, fában, fémben, csontban, papírban, vászonban őrzi titkait.
A legritkábbak és legféltettebbek közé tartoznak közöttük az arany tárgyaink. A Múzeumok Éjszakáján a néprajzi, az ásványtani, a régészeti, a történeti és numizmatikai, valamint a képzőművészeti gyűjteményeink aranykincseit tárjuk eléd, és meséljük el mindazt, amit ők nekünk meséltek.

Regisztrációhoz kötött, külön jegyáras program. A teljes árú jegy ára 4000 Ft., a kedvezményes belépő 2750 Ft. A megváltott jegyekkel a múzeum valamennyi nyitvatartó kiállítóhelye és eseménye látogatható.
Regisztráció az alábbi linken: https://hermuz.hu/muzeumok-ejszakaja-2023-regisztracio 

15:40 – 24:00
Aranyos crafting. Közkinccsé tétetik!
Folyamatos program A Múzeum aranykincseihez kapcsolódó kreatív tevékenységek gyerekeknek. Megjeleníthetjük személyes kincseinket, kicsik és nagyok egyaránt, csak a fantázia szab határt

16:00 – 24:00
Restaurátor műhelytitkok!
Folyamatos program
A múzeum restaurátor műhelyeibe nyernek betekintést a látogatók, a festmény, fém, textil, papír és szilikát műhelyekben folyó munkálatokba. Regisztrációhoz kötött program.
Regisztráció az alábbi linken:https://hermuz.hu/muzeumok-ejszakaja-2023-regisztracio/

Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépület

15.00 – 24.00
Állandó kiállítások:

  • Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora
  • A Kárpátok ásványai
  • Dinók Földjén – MezoZOOikum

18:00 – 21:00 
(Kezdési időpontok: 18.00 órától kezdődően fél óránként: 18.00, 18.30, 19.00,19.30,20.00,20.30)
A kis dinó és az aranyos ginkófák.
Zenés-mesés ismeretterjesztő kicsiknek és nagyoknak 15 percben
Mesénkben két ginkófa szerepel: az egyik fiú, a másik lány. És bizony egymásba szeretnek, de sajnos egy hatalmas hegy választja el őket egymástól. A leleményes dinókölyök segítségével azonban legyőzik az akadályt – mert a furfang hegyeket mozgat…

16:00 – 24:00
Őserdei kódjátszma
Folyamatos program
Egyedül és csoportosan is játszható, rejtvénymegoldó foglalkozás az “Őserdei ösvényeken” c. kiállításban. Mikor és hol működött a legközelebbi vulkán? Hogyan maradhattak fenn eredeti állapotukban a híres bükkábrányi mocsárciprusok? Milyen ősormányosok hűsöltek az ősfák árnyékában? Nyomozzatok miocén kori élőlények után! Aki leghamarabb megfejti a kódokat, az tud kijutni az őserdei csapdából.

Herman Ottó Emlékház

MeneTRendben vagyunk

Érkezz kisvonattal Herman Ottó egykori nyaralójába Lillafüredre! A vonatút során a múzeum népszerű Kultúrkoffer programjait élvezheted. A kisvonat egyik szerelvényén a pásztorok világát mutatjuk be, a másikon képletesen a pálosok nyomába eredünk. Lillafüred felé pöfögve szót ejtünk a középkori barátok tájat átalakító, máig ható munkájáról, miközben egykori birtokaikon haladunk át. Az utazó közönség által kézbe is fogható, a diósgyőri és szentléleki kolostorok területéről származó leleteken keresztül mutatjuk be ennek a közösségnek az életét.

A vonatról leszállva vezetett helytörténeti séta során az egykori lillafüredi üdülőtelep svájci stílusú villáival ismerkedünk, melynek egyik legszebb példája a Pele-ház. Az emlékházban játékos kvízzel, erdőfürdő bemutatóval, hangulatvilágításban tündöklő kerttel és büfével várjuk látogatóinkat.

A Múzeumok Éjszakáján2023. június 24-én 19:00, 20:00 és 21:00 órakor indulnak különjáratok a Dorottya utcai végállomásról. A teljes árú jegy 3900 Ft, kedvezményes jegy 2800 Ft.

Jegyelővétel a LÁÉV Dorottya utcai végállomásán 2023. június 17-től. A rendezvényre regisztrálni a vonat indulási időpontjának megjelölésével a kisvasut@eszakerdo.hu címen lehet.

A megváltott jegyek a Herman Ottó Múzeum belvárosi kiállítóhelyeire, a Miskolci Galéria Rákóczi-házába, a Feledy-házba, a Thália-házba és a Pannon-tenger Múzeum Kiállítóépületbe is érvényesek.

A programváltozás jogát fenntartjuk.
A látogató a belépőjegy váltásával hozzájárul, hogy a rendezvényen róla képfelvétel készülhet, melyet a múzeum a promóciós anyagaiban felhasználhat.