Mazsaroff Miklós-díj átadása 2023. január 21.

Baranczó Benedek fotói a díjátadóról

MAZSAROFF MIKLÓS-DÍJ

A Mazsaroff-díjat 2008-ban alapította Mazsaroff Miklós festőművész özvegye, a Pro urbe-díjas Dr. Nikolaeva Marija asszony. A díj célja, hogy anyagi és erkölcsi támogatást nyújtson olyan tehetséges, fiatal képzőművészeknek, akik alkotópályájuk elején állnak és kötődnek elsősorban Miskolc városához vagy a megyéhez, illetve a régióhoz. Az ösztöndíj mellett a mindenkori díjazott önálló kiállítás rendezésének a lehetőségéhez jut a Miskolci Galéria kamaratermében – a díj odaítélését követő évben.

A korábbi díjazottak: Batykó Róbert (2009), Bánki Ákos (2010), Sütő Róbert (2011), Csabai Renátó (2012), Szilágyi Rudolf (2013), Szanyi Borbála (2014), Horváth Kinga (2015), Lenkey Tóth Péter (2016), Lukács Róbert (2017), Miklós Gábor (2018), Góré Szabina (2019), Dombovári Ágnes (2020), Gulyás Andrea Katalin (2021), Szeszák Ádám (2022).

A Mazsaroff-díjas képzőművészek csoportos tárlatait nem csak országon belül, hanem külföldön, Bulgáriában, Lengyelországban és Szlovákiában is utaztattuk az elmúlt években.

 

Mazsroff Miklós: Visegrád ősszel 1968, olajtempera, farost, 60×60 cm

 

MAZSAROFF MIKLÓS (Alsózsolca, 1929. – Miskolc, 1997.) Munkácsy-díjas magyar festőművész. Miskolc és régiójának, a XX. század második felében meghatározó képzőművésze. Alkotói munkásságát értékteremtő, intenzív művészi munka jellemezte. Gazdag életművében a festészeti anyag mellett jelentős számban fellelhetők grafikái és rajzai. A térség művészeti szervezeteiben végzett, Pro Urbe Miskolc -díjjal is elismert önzetlen munkája mellett, tanári tevékenysége is említésre méltó. Nevét emléktábla őrzi egykori miskolci lakóhelyén.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria a díjalapítóval közösen pályázatot hirdet képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére.

I. Személyi feltételek

Pályázat benyújtására jogosult

– az a 21 év feletti, de 35 év alatti – a pályázat benyújtási határidejében azt be nem töltött, azaz 1987. december 1-e után született – képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász-és intermédia művész), aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni,

– családi, tanulmányi vagy szakmai téren kötődik Miskolc városához és az annak vonzáskörzeteként értelmezhető szűkebb Észak-Kelet Magyarországi régióhoz

– aki a Mazsaroff-díj megpályázásának időpontjában nem áll felsőfokú oktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban

II. A pályázati dokumentáció összetétele:

1. Adatlap

2. Szakmai önéletrajz

3. Művészi hitvallás

4. Művészeti tevékenységet bemutató dokumentáció (min. 15 db műtárgyfotót, illetve performanszokról készült fotókat, videókból származó állóképeket is tartalmazó) portfólió

5. Adatkezelési nyilatkozat

A pályázat benyújtásának határideje: 2022. december 30. (péntek) 24:00 óra

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, az Adatlap (1.), valamint az Adatvédelmi nyilatkozat (5.) értelemszerű kitöltésével, a csatolandó anyagok, mint szakmai önéletrajz (2), művészi hitvallás (3) és portfólió (4.) feltöltésével.

A pályázat feltöltésére alkalmas felület november 15-től érhető el a www.miskolcigaleria.eu honlapon

A díjazottat a HOM – Miskolci Galéria és a díjalapító által felkért szakmai kuratórium választja ki, a pályázat benyújtásának határidejét követő 15 napon belül.

Az ösztöndíj összege egyszeri nettó 250.000,-Ft

A Mazsaroff-díj nyertese önálló kiállítás rendezésének a lehetőségét is elnyeri, ami a HOM–Miskolci Galéria szervezésében és támogatásával valósul meg, a tervek 2024 első felében.

A díj nyertesének nyilvánosságra hozatala 2023. január 19-én, a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódva ünnepélyes díjátadó keretében történik meg. Hagyományosan ez egyben az előző évi díjazott kiállításának a megnyitója is, azonban a Galéria Rákóczi-házának kényszerű bezárása miatt csak a díjátadót rendezzük meg, melynek helyszíne rendhagyó módon a Herman Ottó Múzeum központi épülete.

További információ kérhető az alábbi elérhetőségeken Kónya Ábeltől.  (T: 20/3393821, e-mail: abel.miskolc@gmail.com) www.miskolcigaleria.eu

1
Adatlap a 2024. évi Mazsaroff Miklós-díj pályázathoz
Feltöltendő dokumentumok
Szakmai önéletrajz (tanulmányok, kiállítások, tagságok, díjak, ösztöndíjak, művésztelepek)
Művészi hitvallás
Adatkezelési nyilatkozat
Művészeti tevékenységet bemutató dokumentáció, portfólió min.15 fotóval
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft - WordPress form builder