Mazsaroff Miklós-díj 2020

 

A Mazsaroff-díj 2020. évi nyertese Gulyás Andrea Katalin képzőművész. 

A díj átadására a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2021. január 22-én, pénteken 11 órakor zárt körű rendezvényen kerül sor, melyet élő közvetítésen kísérhetnek figyelemmel a facebook.com/galeria.hermuz oldalon.

Baranczó Benedek fotói a díjátadóról

 

A MAZSAROFF MIKLÓS-DÍJ

A Mazsaroff-díjat 2008-ban alapította Mazsaroff Miklós festőművész özvegye, Dr. Nikolaeva Marija asszony. A díj célja, hogy anyagi és erkölcsi támogatást nyújtson olyan tehetséges, fiatal képzőművészeknek, akik alkotópályájuk elején állnak és kötődnek elsősorban Miskolc városához vagy a megyéhez, illetve a régióhoz. Az ösztöndíj mellett a mindenkori díjazott önálló kiállítás rendezésének a lehetőségéhez jut a Miskolci Galéria kamaratermében – a díj odaítélését követő évben.

A korábbi díjazottak: Batykó Róbert (2009), Bánki Ákos (2010), Sütő Róbert (2011), Csabai Renátó (2012), Szilágyi Rudolf (2013), Szanyi Borbála (2014), Horváth Kinga (2015), Lenkey Tóth Péter (2016), Lukács Róbert (2017), Miklós Gábor (2018), Góré Szabina (2019), Dombovári Ágnes (2020). A Mazsaroff-díjas képzőművészek csoportos tárlatait nem csak országon belül, hanem külföldön, Bulgáriában és Lengyelországban is utaztattuk az elmúlt hat évben.

 

 

Mazsroff Miklós: Visegrád ősszel 1968, olajtempera, farost, 60×60 cm

 

MAZSAROFF MIKLÓS (Alsózsolca, 1929. – Miskolc, 1997.) Munkácsy-díjas magyar festőművész. Miskolc és régiójának, a XX. század második felében meghatározó képzőművésze. Alkotói munkásságát értékteremtő, intenzív művészi munka jellemezte. Gazdag életművében a festészeti anyag mellett jelentős számban fellelhetők grafikái és rajzai. A térség művészeti szervezeteiben végzett önzetlen munkája mellett, tanári tevékenysége is említésre méltó.

 

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A HOM – Miskolci Galéria a díjalapítóval közösen pályázatot hirdet képzőművészeti ösztöndíj elnyerésére.

I. Személyi feltételek

Pályázat benyújtására jogosult

– az a 21 év feletti, de 35 év alatti – a pályázat benyújtási határidejében azt be nem töltött, azaz 1985. december 1-je után született – képzőművész (festő-, grafikus-, szobrász-és intermédia művész), aki dokumentálhatóan önálló művészeti tevékenységet tud felmutatni,

– családi, tanulmányi vagy szakmai téren kötődik Miskolc városához és az annak vonzáskörzeteként értelmezhető szűkebb Észak-Kelet Magyarországi régióhoz

– aki a Mazsaroff-díj megpályázásának időpontjában nem áll felsőfokú oktatási intézménnyel aktív hallgatói jogviszonyban

II. A pályázati dokumentáció
összetétele:

  1. Adatlap
  2. Szakmai önéletrajz
  3. Művészi hitvallás
  4. Művészeti tevékenységet bemutató dokumentáció (min. 15 db műtárgyfotót, illetve performanszokról készült fotókat, videókból származó állóképeket is tartalmazó) portfólió
  5. Adatkezelési nyilatkozat

A pályázat benyújtásának határideje: 2020. november 30. (hétfő) 24:00 óra

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, az Adatlap (1) valamint az Adatkezelési nyilatkozat (5) értelemszerű kitöltésével, a csatolandó anyagok, mint szakmai önéletrajz (2), művészi hitvallás (3) és portfólió (4) feltöltésével.

A díjazottat a HOM – Miskolci Galéria és a díjalapító által felkért szakmai kuratórium választja ki, a pályázat benyújtásának határidejét követő 15 napon belül.

Az ösztöndíj összege egyszeri nettó 200.000,-Ft

A Mazsaroff-díj nyertese önálló kiállítás rendezésének a lehetőségét is elnyeri, ami a HOM-Miskolci Galéria szervezésében és támogatásával valósul meg.

A díj nyertesének nyilvánosságra hozatala 2021. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján ünnepélyes díjátadó keretében történik meg, ami egyben a tavalyi díjazott kiállításának a megnyitója is. Helyszíne a Miskolci Galéria (Rákóczi-ház) kamaraterme.

További információ kérhető a Miskolci Galéria elérhetőségein Kónya Ábeltől. (T: 46/500-681, e-mail: abel.miskolc@gmail.com) www.miskolcigaleria.eu