Stark István: Időtriptichon

Meghosszabbítva a műemléki szárnyban 2021. október 3-ig

 

STARK finisszázs Nr.2.

helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház (3530 Miskolc, Rákóczi u. 2. bejárat a Széchenyi utca felől)
Időpont: 2021. október 2. szombat 15:00

Stark István időtriptichon című kiállításának a galéria műemléki szárnyában látható szekciója 2021. október 3-ig látogatható. 
A projektet Bárdosi István Időtriptichon című könyvének bemutatójával zárjuk. A kiadványban további írások olvashatók az alábbi szerzőktől: Haász Ágnes, Dr. Podlovics Éva, Farkas Viola, feLugossy László, Szombathy Bálint, Vass Tibor.
A finisszázson a művésszel a kötet szerzői beszélgetnek. 

Az eseményen a részvétel ingyenes!
A részvétel aktuális feltételeiről, kérjük, tájékozódjanak a honlapon!
Várunk szeretettel minden érdeklődőt!

______

STARK finisszázs Nr.1

2021. augusztus 8-ig látható Stark István „Időtriptichon” című retrospektív tárlatának teljes anyaga. A kiállítás Miskolci Galéria műemléki szárnyában található kiállítási szekció meghosszabbítva 2021. október 3-ig látogatható. Szeretettel várunk minden érdeklődőt az első rész zárása alkalmából rendezett finisszázsra.

helyszín: Miskolci Galéria, Rákóczi-ház (3530 Miskolc, Rákóczi u. 2. bejárat a Széchenyi utca felől)
Időpont: 2021. augusztus 8. vasárnap 16:00

Az eseményen a részvétel ingyenes!
A 2021.07.03-án életbe lépő rendelkezések értelmében már nem szükséges a védettségi igazolvány és a szájmaszk használata múzeumi kiállítóhelyeink látogatásához. Az utóbbi időszakban megszokott, előzetes regisztráció nélkül várunk szeretettel minden érdeklődőt!

______

Megnyitó: 2021. július 9., péntek 17 óra

A kiállítást megnyitja: Farkas Viola művészettörténész

Helyszín: Miskolci Galéria Rákóczi-ház, 3530 Miskolc, Rákóczi u. 2. (Bejárat a Széchenyi utca felől) 
Nyitva tartás: 2021. augusztus 8-ig hétfő kivételével naponta 9-17 óráig

Az „Időtriptichon” Stark István elmúlt 40 évében született műveiből mutat be egy válogatást. Ha nagyon tömören akarunk fogalmazni, Stark István eddigi életművének története a festészet tekintetében a fény és a színek viszonyának tudományos kutatásáról szól. Ennek a kutatásnak az eredménye az a fajta festészet, ahol egyszerre van jelen az összeadó, illetve a kivonó színkeverés egy adott felületen. A képek témája is ez, rezgések, hullámok, valamint a szimultán kontraszt alkalmazása révén transzcendens kapcsolatokra való utalások. Ugyancsak komoly, évtizedekig tartó munka eredménye az, amely a monotípia megújításán folytatott kísérleteiben megmutatkozik. A művész kizárólag negatív monotípiákat készít, amelyek valódi kihívást jelentenek egy művész számára, ha a műfajnak ebben az ágában akarja megjeleníteni a teljes tónusskálát. A kiállításon a legújabb munkáit láthatjuk az „Érfestés” sorozatból. Stark István az eddigi életművében azonban több olyan médiumot is használ, amelyekkel merőben más területeken folytat alkotó tevékenységet. Így jelentős tevékenységet tud felmutatni természetművészetben (20 éves a Tolcsvai természet-művésztelep, amelynek Ő az alapítója vezetője, szervezője), az elektrográfiában ( A MET alapítótagja), de fotózik, videófilmeket vagy performance műveket készít, utóbbiakat sok esetben fe Lugossy Lászlóval közösen mutatják be. A kiállításhoz Bárdosi József írt a teljes negyven évet felölelő részletes tanulmányt a kiállítás katalógusába, amely angol fordításban is olvasható. De olvashatók itt írások feLugossy László, Haász Ágnes, Podlovics Éva, Szombathy Bálint, Vass Tibor tollából is, amelyek egy-egy szakterülethez íródtak.

 

Baranczó Benedek fotói a megnyitóról

További információk az alkotó saját weboldalán: starkistvan.hu