SZALAY 110

2019. június 22. — 2019. szeptember 28.

 

Az argentin periódus

 

Miskolci Galéria, Rákóczi-ház, Kondor-terem

 

Kiállítás SZALAY LAJOS születésének 110. évfordulója alkalmából a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány gyűjteményéből.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata által kiemelten támogatott kiállítási projekt.

A megnyitó a Múzeumok Éjszakájának programjában valósul meg június 22-én 18:00 órától a Rákóczi-házban.

A megnyitót követi Sümegi György művészettörténész vetítéssel egybekötött előadása „Szalay Lajos utazásai” címmel.

Szalay Lajos (1909-1995) talán az egyik legnagyobb grafikus volt mind a magyar, mind az egyetemes művészettörténet mércéjével mérve. Életének különböző szakaszaiban erős kötődéssel Miskolchoz.

A kiállítást a KOGART művészeti alapítvánnyal közös rendezésben valósul meg. A tárlathoz kötődően kiadásra kerül egy kétnyelvű (magyar – angol) katalógus is, amely a korábban spanyol és angol nyelven elkészült publikáció első magyar kiadása.

A világhírű magyar rajzművész munkáiból készült válogatás közel 80 darab grafikát vonultat fel (a KOGART tulajdonát képező mintegy 500 darab grafikája a mester szinte teljes életművét lefedi), olyan alkotásokból, amelyek Szalay argentin munkásságát mutatják be a maguk sajátos változásaikkal; és olyan művek helyezik mindezt kontextusba, melyeket Szalay Argentínába való emigrálását közvetlenül megelőzve, vagy Dél-Amerikát elhagyva már New Yorkban hozott létre. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvány – Buenos Airesben, az Eduardo Sívori Múzeumban bemutatott – kiállítása* Magyarországon először a Miskolci Galériában lesz látható.

*Buenos Airesben, az Eduardo Sívori Múzeumban 2019. március 11-ig volt látható a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kiállítása, amely a Szalay Lajos hagyatékból válogatta össze a grafikus argentin munkásságának legszebb darabjait.

Az argentin fővárosban rendezett nagyszabású kiállítás olyan rajzokat és illusztrációkat vonultat fel, amelyek a művész meghatározó korszakaihoz köthetők. Ilyenek például a vallási témájú alkotások, a Genezis, vagyis az Ószövetség illusztrációi vagy azok a grafikák, amelyek az 1956-os magyar forradalomhoz kapcsolódnak, de ide tartoznak mitológiai témájú képei is, vagy az Argentínában végzett illusztrátori munkásságának eredményei.

A válogatás közel 80 darab grafikát vonultat fel, olyan alkotásokból, amelyek Szalay argentin munkásságát mutatják be a maguk sajátos változásaikkal; és olyan művek helyezik mindezt kontextusba, melyeket Szalay Argentínába való emigrálását közvetlenül megelőzve, vagy Dél-Amerikát elhagyva már New Yorkban hozott létre – így kirajzolva egy teljes gondolati ívet.

A Petró-házban állandó kiállítása ideiglenesen nem volt látogatható, de 2019 őszétől Kákóczki András kurátor válogatásában újból látható lesz egy reprezentatív Szalay Lajos tárlat. 

 

 

MŰVÉSZETPEDAGÓGIAI PROGRAM DIÁKOKNAK

Szeptember 2 – 28. között diákcsoportoknak kedvezményes (200 Ft/fő) tárlatvezetés kérhető az elias@miskolcigaleria.eu címen. 

A Szalay 110 című tárlathoz katalógus is készült, a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány kivitelezésében, melynek szövegeit írták: Fertőszögi Péter, Sümegi György, angol fordítás: Mihály Árpád, a képek forrása: Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.