Az IMO GALERIA
[33-340 Stary Sącz, Rynek 5/ Kopernika 1 – Lengyelország]
pályázati felhívása

www.imogaleria.pl/biennale-via-carpatia/

 

BIENNALE VIA CARPATIA

Kedves Alkotóművészek, a Via Carpatia 2023 Nemzetközi Biennálé 2. kiadását szervezzük. Ez egy olyan pályázat, amelyet az „Új Európa” fiatal művészetének szentelünk. A „Via Carpatia RÉGIÓ”-hoz kapcsolódó területekről – a balti-tengeri Klaipedától az égei-tengeri Thesszalonikiig (a fővárosok kivételével) – hívunk meg 45 év alatti művészeket, hogy vegyenek részt az eseményen.
Abban bízunk, hogy ez a biennálé jelentős művészeti eseménnyé válik a világnak ezen a részén. Arra bátorítjuk minden érdeklődőt, hogy velünk közösen segítsenek ezt létrehozni.
A pályázatokat elektronikus úton 2023. augusztus 1-től szeptember 30-ig fogadjuk. A pályaműveket a következő e-mail címre kérjük elküldeni: viacarpatia@imogaleria.pl.

Szalon az „Új Európa” fiatal művészete számára

A VIA CARPATIA elnevezés definiálja a biennálé földrajzi hatókörét, amely a balti-tengeri Klaipedától az égei-tengeri Szalonikiig tartó valós és szimbolikus út mentén elhelyezkedő tucatnyi európai régióra korlátozódik. A fenti terület társadalmi és gazdasági befolyási körébe a következő országokban található területek tartoznak: Lettország, Litvánia, Ukrajna, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szerbia, Koszovó, Bulgária, Észak-Macedónia és Görögország.

Azon dolgozunk, hogy a Biennálét Európa e részének művészeti szalonjává tegyük az aktuális tendenciák és kísérletezések (mind formai és tartalmi értelemben) bemutatásával. A biennálé részeként egy közönségbarát teret szeretnénk létrehozni, ahol párbeszédre és tapasztalatcserére kerül sor az érintett terület művészei között. Szeretnénk nagyfokú láthatóságot biztosítani a fiatalabb generáció művészei számára, függetlenül nemzetiségüktől, művészeti közegekhez vagy csoportokhoz való tartozásuktól és preferált esztétikai irányultságuktól. Erre különösen nagy szükségük van a fiatal művészeknek (ezért döntöttünk a 45 éves korhatár mellett), akik számára a projekt – szándékunk szerint – kiváló promóciós, kognitív és befogadó platformot biztosít majd.

A biennáléra klasszikus és új technikákkal készült alkotásokkal is lehet nevezni, a mesterséges intelligencia által generált képek kivételével.

A művek digitális reprodukciójának benyújtási határideje:
2023. augusztus 1. – szeptember 30

A benyújtás módja elektronikusan, a következő e-mail címen:
viacarpatia@imogaleria.pl.

A részvételi feltételekre és a díjakra vonatkozó részletek a
https://imogaleria.pl/biennale-via-carpatia/ címen közzétett felhívásban illetve szabályzatban találhatók.

A biennálé várható összdíjazása 48 000 zloty (kb. 10 000 euró) beleszámítva az alkotók jelképes honoráriumát (300 zloty, kb. 67 eurónak megfelelő összeg), melyre a versenyt követő kiállításra kiválasztott 45 művész jogosult.

Szeretnénk, ha a pályázat híre minél több művészhez eljutna, ezért hálásak lennénk, ha megosztaná felhívásunkat barátaival, egyetemekkel, intézményekkel és országa más érdeklődőivel.

A projekt támogatója a Lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériuma.

Az idei verseny mottója: „Dal a világvégéről” [Czesław Miłosz versének címe].*

Czesław Miłosz: Dal a világvégéről

A világvége napján
A sarkantyúka fölött méh kering,
Hálót javítgat egy halász, fényeset.
A tengerben delfinek szökellnek szelesen,
Verébfiókák kapaszkodnak az ereszen
És a kígyó bőre csak aranyszínű lehet.

A világvége napján
Napernyős nők járnak a mezei úton,
Részeg férfi alszik a füvön,
Az utcán zöldséget árulnak egyre,
Egy sárga vitorlás csónak odaér egy szigetre,
Hegedűszó áll a levegőben, jelezve,
Hogy csillagos éjszaka jön.

És akik villámlást, mennydörgést vártak,
Csalódnak.
És akik jeleket vártak, arkangyalt trombitával,
Nem hiszik, hogy már bekövetkezik.
Míg a nap és a hold ott van fölül,
S a rózsát poszméh dongja körül,
Míg rózsaszín csecsemők születnek,
Nem hiszik, hogy már bekövetkezik.

Csak egy ősz öreg, aki próféta lenne,
De nem próféta, mert más a mestersége,
Ő mondogatja csak, paradicsomot kötözve:
Nem lesz másik világvége,
Nem lesz másik világvége.

Szegény emberek szólnak, Varsó, 1943–44
(fordította: Csordás Gábor; megjelent: Jelenkor, 2022. máricus, LXV. évf., 3. szám;link: https://www.jelenkor.net/archivum/2022/65/3)